Weer een verzoek, wat kan ik anders?

Ze gingen van een tentenkamp naar een kerk en daarna naar verschillende kraakpanden in Amsterdam. Trouw volgt twee uitgeprocedeerde asielzoekers van protestgroep 'Wij zijn hier'. Deel 8 van een serie.

De tijd wacht op niemand, zegt Bishaaro Hussein Mahamud (20). De tijd is tegelijk haar vriend en haar vijand. Sinds september wacht Bishaaro op bericht van het Instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek (Immo). Het advies van dit instituut kan helpen bij het starten van een nieuwe asielprocedure. Want Bishaaro is uitgeprocedeerd, officieel sinds augustus vorig jaar. Maar ze wil niet langer wachten op het Immo. "Ik heb mijn advocate gevraagd een nieuwe procedure te starten. Ze heeft namens mij een verzoek ingediend bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Ik weet het: voor een nieuwe asielprocedure moet ik met nieuwe bewijzen komen, en die heb ik niet. Maar wat moet ik anders? Teruggaan naar Somalië kan ik niet."

Eigenlijk wacht ze sinds 2012, vervolgt de Somalische. In afwachting van het hoger beroep in haar asielprocedure trok ze toen naar Amsterdam waar ze zich aansloot bij protestgroep 'Wij zijn hier' - veelal uitgeprocedeerde asielzoekers die aandacht vragen voor hun situatie. Ze moeten terug naar het land dat ze zijn ontvlucht, maar willen dit niet, of zeggen het niet te kunnen. Nu Bishaaro aan het genezen is van een infectieziekte, mag ze tot eind augustus in het asielzoekerscentrum in Almere blijven.

Haar genezing verloopt naar wens, zegt de jonge vrouw, die sterker oogt dan een paar maanden geleden. "Alleen heb ik nog wat last van mijn rug, maar daarvoor krijg ik nu fysiotherapie."

Hoe haar leven na augustus eruit zal zien, of ze dan weer op verschillende adressen haar toevlucht zal moeten zoeken, daar probeert Bishaaro niet te veel aan te denken. Ze kan niet anders, zegt ze, dan dankbaar te zijn en het gevecht met de tijd te aanvaarden.

Twee keer per week gaat ze naar Nederlandse les, ze leest in het Engels historische romans, verder doet ze niet veel. "Mijn denken verandert het systeem niet. Mijn gedachten zijn onderdanig aan de wet. Het is niet anders."

Het is alsof haar vechtlust is geluwd; zo fel als ze een jaar geleden vanuit de toenmalige 'Vluchtflat' nog uithaalde naar de Nederlandse autoriteiten, zo vol berusting klinken haar woorden nu.

"De Nederlandse samenleving weet nu wel hoe mensen als ik leven. Het is vaak beschreven. Ze zien op televisie hoe uitgeprocedeerde vluchtelingen in Amsterdam steeds van pand na pand verkassen. Het is niet nodig de maatschappij te beschuldigen vanwege onze situatie."

"Ik heb in Amsterdam veel behulpzame vrijwilligers ontmoet die om ons gaven en ons hielpen. Allemaal Nederlanders. Ze geven ons aandacht. Daar ben ik dankbaar voor."

undefined

Wat vooraf ging...

Bijna een jaar geleden besloten twee illegale vluchtelingen zich te laten interviewen door Trouw: Bishaaro Hussein Mahamud en Thomas Philip Guya. Beiden maakten deel uit van actiegroep 'Wij zijn hier', bekend door hun verblijf in de 'Vluchtkerk'. Drie jaar geleden vluchtte Bishaaro uit Somalië voor de radicaal-islamitische Al-Shabaab. Haar asielaanvraag werd in Nederland afgewezen. In afwachting van haar hoger beroep trok ze naar Amsterdam. Thomas woont ruim elf jaar in Nederland. Na mislukte procedures en maanden in vreemdelingendetentie probeerde hij terug te keren naar Zuid-Soedan. In februari kreeg hij een reisdocument. Maar vanwege het recente geweld in Zuid-Soedan besloot hij opnieuw asiel aan te vragen. Thomas wil nu niet meewerken aan een interview, naar eigen zeggen uit angst voor represailles van de Nederlandse overheid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden