Weer een tik op de vingers voor het corrupte Malta

Protestactie tegen de Maltese premier Joseph Muscat: de uitverkoop van de toekomst van onze kinderen. Beeld Reuters
Protestactie tegen de Maltese premier Joseph Muscat: de uitverkoop van de toekomst van onze kinderen.Beeld Reuters

Opnieuw slaat een Europese institutie alarm over de corruptie binnen de Maltese overheid. De gepensioneerde accountant Godfrey Leone Ganado heeft het van dichtbij zien gebeuren.

Het Maltese strafrechtssysteem dreigt verlamd te raken. Instituties die onafhankelijk horen te opereren en corruptie en witwassen moeten onderzoeken, zijn een vooruitgeschoven post van de regering. Het is de zoveelste harde conclusie van een Europese instelling over Malta. Deze keer van Greco, de anti-corruptiegroep van de Raad van Europa. Eerder sloegen een werkgroep van het Europees parlement en de Venetië-commissie, een adviesorgaan van de Raad van Europa, al alarm over de belabberde stand van de rechtsstaat in het land.

Voor gepensioneerd accountant Godfrey Leone Ganado komt het rapport van Greco niet als een verrassing. Jarenlang werkte hij bij Price Waterhouse Coopers en zo was hij begin jaren negentig betrokken bij elektriciteitsbedrijf Enemalta, later onderdeel van Elektrogas. “Ik ondervond de corruptie aan den lijve”, zegt hij in een hotellounge in Valletta. “Van mensen die goede resultaten verzonnen om een betere positie te krijgen tot aanbestedingen die altijd aan hetzelfde Spaanse bedrijf werden toegekend.” De accountant kaartte dit aan bij het bedrijf en bij de minister van energie, maar kreeg nul op het rekest. “Ik besloot op te stappen.”

Journaliste vermoord

Inmiddels is Leone Ganado actief tegenstander van de regerende sociaal-democraten. “Want de huidige praktijken zijn van een veel groter kaliber dan toen ik nog werkte.” Hij plaatst regelmatig scherpe opmerkingen op sociale media en was een actief volger van het blog van journaliste Daphne Caruana Galizia. Zij schreef over corruptie in politieke kringen – tot ze anderhalf jaar geleden werd vermoord. Leone Ganado: “Ik ben bang dat ook dit rapport niets zal veranderen, omdat het niet in de macht van Greco ligt politici in dit land aan te pakken.”

Wat Leone Ganado opvalt, is dat dezelfde kliek (ministers en accountants, ‘ook mensen met wie ik heb gewerkt’) elkaar beschermen en de hand boven het hoofd houden. Het gaat vooral om stafchef Keith Schembri, minister van toerisme Konrad Mizzi en in mindere mate om premier Joseph Muscat. Van de eerste twee is bewezen dat ze vennootschappen hadden in Panama. Van Muscat wordt vermoed dat hij op naam van zijn vrouw ook zo’n bedrijf bezat om geld weg te sluizen. Deze politici zijn, ook al worden ze verdacht van crimineel wangedrag, nog altijd in functie. Het Greco-rapport concludeert dat de vele specialisten en de toezichthoudende instanties “niet erg bruikbaar zijn omdat ze zwaar leunen op de autoriteit van de overheid”.

17 Black

De malversaties die aan het licht kwamen via de Panama Papers zijn bij lange na niet de enige. Er wordt vermoed dat een van de inkomstenbronnen van de Panamese vennootschappen is geregistreerd in Dubai, onder de naam 17 Black. Dit bedrijf staat op naam van Yorgen Fenech, nota bene aandeelhouder van Elektrogas. Dit Maltese staatsbedrijf sloot onder toenmalig minister van energie Mizzi een gasdeal met Azerbeidzjan, ver boven de marktprijs. Leone Ganado: “17 Black is bedoeld om de destijds geïnde commissie weg te sluizen.”

Er duiken steeds nieuwe namen op rond Muscats kliek. “Ik vermoed dat Muscat ook af weet van 17 Black. Nog niet zo lang geleden vierde hij een ontzettend dure vakantie in Dubai met zijn vrouw en kinderen. Het is allemaal wel erg toevallig.”

In een reactie op het Greco-rapport zegt de regering dat ze doet wat ze kan om het rechtssysteem te verbeteren en corruptie te bestrijden. “Maar vergeet niet dat het rapport voornamelijk schrijft over wetten die al sinds 1964 gelden in dit land, ver voor onze onafhankelijkheid.” “Onzin”, zegt Leone Ganado. “De mensen die Malta besturen zijn zelf verantwoordelijk voor verandering.”

Lees ook:

De moord op journalist Daphne Caruana Galizia achtervolgt Malta

Het onderzoek naar de moord op de Maltese journaliste Daphne Curuana Galizia wordt bewust getraineerd door de autoriteiten, zeggen betrokkenen. ‘De onderste steen is nog lang niet boven.’

Zware kritiek op het functioneren van de rechtsstaat in EU-lidstaat Malta

De Maltese premier heeft veel te veel macht, concludeert de commissie die toeziet op de rechtsstaat in Europa. Het is de zoveelste tik op de vingers voor Malta, maar de Europese Commissie houdt zich tot op heden stil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden