Weer een procent meer broeikasgas in atmosfeer

Alleen nieuwe kolencentrales in Engeland als zij CO2 afvangen (FOTO ANP)

De concentratie broeikasgas in de atmosfeer is sinds het begin van de industrialisatie niet zo hoog geweest als nu. Ondanks de teruggang van de economie komt er nog steeds meer koolstofdioxide, methaan en lachgas vrij. Dat meldde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) woensdag.

Broeikasgassen zorgen voor hogere temperaturen op aarde en voor andere klimaatveranderingen. De natuur stoot deze stoffen uit, maar de mens speelt daarbij ook een belangrijke rol. Auto's, fabrieken en ontbossing zijn onder andere de veroorzakers van de uitstoot van deze schadelijke stoffen.

Volgens de WMO is de concentratie broeikasgas tussen 2008 en 2009 toegenomen met 1 procent. Sinds 1990 is de concentratie met 27,5 procent gestegen. „De concentratie zou nog hoger zijn geweest zonder de internationale actie om die te beperken”, aldus Michel Jarraud, secretaris-generaal van de WMO.

Veel landen hebben de afgelopen jaren geprobeerd minder broeikasgassen uit te stoten. Ze willen onder het niveau komen van 1990, een jaar dat gebruikt wordt als ijkpunt. Daardoor zou de temperatuur op aarde hooguit 2 graden Celsius stijgen en zouden de gevolgen van klimaatverandering te overzien zijn. „Als we zoals nu verdergaan, dan halen we dat niet”, aldus een onderzoeker van de WMO.

Koolstofdioxide (CO2) komt volgens de WMO het meest voor in de atmosfeer. Het is verantwoordelijk voor 63,5 procent van het proces dat leidt tot opwarming. Nadat het duizenden jaren gelijk was gebleven, is het CO2-niveau sinds 1750 met 38 procent toegenomen. De laatste tien jaar is het CO2-niveau gemiddeld 1,8 procent per jaar gestegen.

Het zorgenkindje is echter methaan (CH4), het één na belangrijkste broeikasgas. De WMO vreest dat deze stof in de toekomst nog veel meer zal voorkomen in de atmosfeer. Veel methaan zit opgesloten in permafrost, altijd bevroren grond, op het noordelijk halfrond. Als de wereld warmer wordt, kan dat enorme reservoir vrijkomen. Daardoor zou het broeikaseffect zich kunnen versnellen. „Een grote zorg”, aldus Jarraud.

Methaan zorgt momenteel voor 18,1 procent van het proces dat leidt tot opwarming. Sinds 1750 is de hoeveelheid van dit gas in de atmosfeer zelfs met 158 procent toegenomen. Methaan komt voor 60 procent voort uit de veeteelt en landbouw en andere menselijke activiteiten. 40 procent komt uit natuurlijke bronnen, zoals moerassen. Tussen 1999 en 2006 was het methaanniveau gestabiliseerd. Maar daarna is het gestegen, vooral doordat het in het noorden van de wereld warmer was.

De WMO ziet ook de schadelijke gassen HCFC en HFC snel toenemen in de atmosfeer. Deze stoffen worden veel gebruikt als vervangers voor de nog schadelijker CFK-gassen uit spuitbussen. De twee vervangers zijn echter ook krachtige broeikasgassen die veel langer in de atmosfeer blijven dan CO2.

De WMO heeft meetstations in ruim vijftig landen, waaronder hoog gelegen stations in de Andes en Himalaya. De publicatie van het zogeheten Greenhouse Gas Bulletin woensdag is het zesde sinds 2004. Het komt vooruitlopend op VN-klimaatoverleg in het Mexicaanse Cancún, volgende week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden