Weer een echte Rembrandt rijker

Mauritshuis onthult: 'Saul en David' is van de hand van de meester zelf

Na acht jaar forensisch onderzoek is de zaak 'Saul en David' gesloten. "We hebben erg ons best gedaan om te bewijzen dat het schilderij Saul en David geen Rembrandt is. Maar het is 't gewoon wél." Zo maakte directeur Emilie Gordenker van het Mauritshuis in Den Haag gisteren de ontknoping bekend.

Het staat nu vast dat het schilderij in twee etappes is gemaakt. Er bestaat geen twijfel over dat Rembrandt de eerste fase rond 1650 heeft geschilderd.

Over de tweede fase, rond 1655, waren de onderzoekers minder zeker. Vooral de verfstreken op de mantel van Saul en de klodders verf op zijn hand en gezicht lijken overbodig en lomp. Rembrandt-expert Melanie Gifford denkt daarom dat Rembrandt het doek niet zelf heeft voltooid, maar iemand uit zijn atelier. Deskundige Ernst van de Wetering en ook het onderzoeksteam kunnen zich niet voorstellen dat Rembrandt cruciale details als gezicht en handen door een leerling zou laten afmaken.

Ook is geen bewijs gevonden dat een andere kunstenaar het heeft voltooid. De ruigere details verklaart het Mauritshuis uit het feit dat er in de loop der tijd veel is veranderd aan het schilderij.

Het is uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet, verflagen zijn verwijderd en pigmenten verkleurd. Ook zijn er stukken doek uit een ander schilderij aangezet. Daardoor ziet het er nu heel anders uit dan in de tijd van Rembrandt.

Daarmee is de zaak gesloten. Gordenker: "Voor nu. Wie weet, misschien komt er in de toekomst nog meer aan het licht."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden