Weer een aanslag - waarom loopt het geweld in Irak weer zo hoog op?

Irakese soldaten inspecteren de plek waar een aanslag is gepleegd. Beeld reuters
Irakese soldaten inspecteren de plek waar een aanslag is gepleegd.Beeld reuters

In het hele land zaten jonge mensen bij elkaar in cafés naar een voetbalwedstrijd te kijken. Ze bleken doelwitten voor iemand die zoveel mogelijk slachtoffers wil maken en mensen angst wil aanjagen. Donderdagavond gingen bommen af in twee cafés in Bagdad, twee cafés in Bakuba en één café in Jbela. Daarnaast explodeerde er een kleefbom aan de auto van een burger. Totaal aantal slachtoffers: 22.

Sacha Kester

Echt rustig is het nooit geweest in Irak, maar de afgelopen maanden wordt het land overspoeld door een nieuwe golf van geweld. In april kwamen er 700 mensen om het leven: volgens cijfers van de Verenigde Naties de dodelijkste maand sinds juni 2008. In mei werd er met 1045 doden een nieuw record gevestigd. En ook in juni zijn vele mensen omgekomen bij aanslagen door het hele land.

De aanslagen worden gepleegd in sjiitische wijken of op andere plaatsen waar voornamelijk sjiitische slachtoffers kunnen vallen, wat doet vermoeden dat extremistische soennitische groeperingen achter het geweld zitten. Het afgelopen jaar lopen de spanningen tussen de sektarische groepen in het land weer op, maar waarom is dat?

Syrië
Volgens de (door sjiieten geleide) regering ligt de oorzaak in buurland Syrië, waar soennieten vechten tegen het alawitische regime (wat weer een afsplitsing is van het sjiitische geloof ). Deze strijd houdt de gemoederen bezig in Irak, maar trekt ook extremistische soennitische groeperingen aan, die regelmatig de grens oversteken om even bij te komen van de gevechten. 'Het westen van Irak, waar de meerderheid van de bevolking soennitisch is, is een soort van veilige haven voor organisaties die al-Qaeda gelieerd zijn', zegt Sami al-Askari, een (sjiitische) parlementariër, tegen de BBC.

Ook sjiitische strijders gaan de grens over, waar ze samen met de Syrische regeringstroepen tegen de soennieten vechten. Een BBC-verslaggever zag vlaggen rond sjiitische wijken van Bagdad wapperen, waarop martelaren werden herdacht die in Syrië waren omgekomen. Hij sprak bovendien met iemand die strijders voor het Syrische leger probeert te ronselen en deze man schat dat zes- tot zevenduizend Irakese sjiieten voor Assad vechten.

Discriminatie
Maar Syrië is niet de enige oorzaak voor de het geweld in Irak. Soennieten, een minderheid die tijdens het regime van Saddam Hoessein aan de macht was, voelen zich gediscrimineerd door de sjiieten die nu de regering leiden. 'Ze kunnen de nieuwe realiteit gewoon niet accepteren', zegt al-Askari. 'Vroeger waren soennieten de leiders, maar zo kan het niet meer zijn. We hopen dat een volgende generatie soennieten daar anders in staat.'

Volgens mensenrechtenactivisten worden soennieten echter wel degelijk gediscrimineerd. Human Right Watch stelt dat soennieten regelmatig zomaar worden opgepakt en zonder enige vorm van proces worden vastgehouden of zelfs gemarteld. 'De grieven zijn echt', zegt (de soennitische) Nada Jabouri, die namens de oppositie in het parlement zit. 'Onschuldige soennitische burgers betalen de prijs voor de aanwezigheid van extremisten die sjiieten aanvallen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden