Weer dubbele rekeningen in ouderenzorg

Organisatie eerder op vingers getikt

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Twee ouderenzorgorganisaties hebben een boze brief van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ontvangen over het dubbel in rekening brengen van diensten.

De Stichting Groenhuysen uit Roosendaal en de Zorggroep Amsterdam- Oost stuurden bewoners in verzorgingshuizen aparte rekeningen voor het wassen van beddengoed. Dat is verboden omdat deze handelingen onder de AWBZ (langdurige zorg) vallen en dus al door de rijksoverheid worden betaald.

Instellingen mogen wel diensten in rekening brengen voor extraatjes zoals kabeltelevisie of een persoonlijk alarm. Hiervoor geldt dat bewoners zelf de keuze kunnen maken. Voor het wassen van beddengoed gaat dat niet op. De waskosten per maand kunnen volgens een woordvoerder van de NZa oplopen tot 150 euro per maand.

De gang van zaken is opvallend omdat het bijbetalen voor diensten uit de AWBZ al enkele jaren scherp in de gaten wordt gehouden. Naar aanleiding van een klachtenstroom uit verzorgings- en verpleegtehuizen over facturen voor toiletpapier en latex handschoenen opende de NZa in 2009 een meldpunt.

Zo'n vijfhonderd klachten verder werden vorig jaar zeven instellingen op de vingers getikt, waaronder ook de Zorggroep Amsterdam-Oost. Zij hebben de gedupeerden toen terugbetaald.

Hoewel het aantal meldingen (in 2012 nog 60) sinds de opening van het meldpunt is afgenomen, noemt de NZa het 'ontoelaatbaar' dat verpleeg- en verzorgingshuizen nog steeds kosten in rekening brengen voor zorg die al is betaald.

De Zorggroep Amsterdam-Oost erkent dat er fouten zijn en zegt dat het geld is terugbetaald. De stichting Groenhuysen bestrijdt dat er 'dubbele facturen' zijn verstuurd en wil van de NZa weten hoe ze daarbij komt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden