Weer discussie over leasebak

Chic rijden op kosten van de zaak en toch geen bijtelling betalen? Wie dat wil moet er onder het nieuwe belastingstelsel wel iets voor over hebben. De bijtelling loopt immers behoorlijk in de papieren. Wie meer dan 8000 privé-kilometers per jaar rijdt, kan 25 procent van de cataloguswaarde van de personenwagen aftikken bij de belasting. De bijtelling vermindert naarmate minder privé-ritten worden gemaakt. Wie per jaar kan aantonen minder dan 500 kilometer privé te rijden in de auto van de zaak, hoeft geen bijtelling te betalen. Dat kan alleen aantoonbaar worden gemaakt door een kilometeradministratie en een rittenstaat. Met ingang van 2002, zo heeft het vorige kabinet bedacht, wordt een deel van de woon-werkkilometers als privé-kilometers aangemerkt. Tot een reisafstand van tien kilometer is de hele reis privé. Als de reisafstand meer is dan dertig kilometer, is het meerdere privé. Er is een overgangsregeling voor 2002 en 2003. Voor 2002 wordt eenderde van de als privé aan te merken woon-werkkilometers (maximaal 5500) werkelijk tot de privé-kilometers gerekend. Voor 2003 is dat tweederde met een maximum van 8500.

door Ilse Kuiper

Tenminste voorlopig nog. Want de fiscale bijtelling van de auto van de zaak is voortdurend aan allerlei politieke discussies onderhevig. Recent heeft het nieuwe kabinet besloten dat de gecompliceerde bijtelling van woon-werkkilometers en fiscale staffels rondom de auto van de zaak en de bestelauto's definitief op de schop gaan en vereenvoudigd zullen worden. VVD-kamerlid De Vries bekijkt of de staffels en bijtellingen kunnen worden vervangen door een systeem waarbij de werkgever en werknemer onderling tot afspraken over het privé-gebruik komen, waarna eventueel een vaste forfaitaire heffing kan volgen. Het is te hopen dat het nieuwe kabinet ook iets gaat doen aan de extra mogelijkheden die leaserijders hebben om belastingvrij te sparen via lijfrentes.

In het huidige belastingstelsel heeft iedereen recht op een basisaftrek van 1069 euro aan lijfrentepremies. De jaarruimte biedt een aanvullende premieaftrek voor mensen die jonger zijn dan 65 jaar, die in het belastingjaar aan de basisruimte onvoldoende hadden om een adequate oudedagsvoorziening op te bouwen. Omdat hierbij wordt gekeken naar het belastbaar inkomen en ook loon-in-natura (onder andere dus de leaseauto) hiertoe wordt gerekend, geldt: hoe hoger de bijtelling, hoe hoger de belastingaftrek.

Een onrechtvaardigheid waar sommige leasemaatschappijen handig op in hebben gespeeld met de reclameslogan: 'Maak van je lease-auto een aftrekpost'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden