Weer brand in uitgewoond pand Parijs: zeven doden

(Novum/AP) - Opnieuw is in Parijs brand uitgebroken in een vervallen pand waar immigranten uit Afrika woonden. Zes Ivorianen, onder wie een kind van 6, kwamen daarbij om het leven en twee raakten ernstig gewond. Dat heeft de brandweer dinsdag bekendgemaakt.

Het vijf verdiepingen tellende pand in het centrum van de Franse hoofdstad werd bewoond door families uit Ivoorkust. De brand brak maandagavond waarschijnlijk op de eerste verdieping uit en verspreidde zich snel over de bovenliggende etages. Honderddertig brandweerlieden werden ingezet bij de bestrijding. Vijf brandweerlieden en zes andere mensen liepen lichte verwondingen op. Twee mannen raakten gewond toen zij uit het raam sprongen.

Volgens de burgemeester van het stadsdeel, Pierre Aidenbaum, woonden er twaalf families in het gebouw, ,,onder absoluut ontoelaatbare en gevaarlijke omstandigheden". De gemeente wilde het pand renoveren, zei Aidenbaum, en had het daartoe een half jaar geleden aangekocht. Een maand geleden werd het proces in werking gesteld om alternatieve woonruimte voor de families te vinden, aldus Aidenbaum.

De loco-burgemeester van Parijs, Yves Contassot, zei dat het gebouw door krakers was overgenomen nadat het door de eigenaar aan zijn lot was overgelaten en dat er wel 25 families woonden, voor de helft illegale immigranten.

Een buurtbewoonster omschreef de omstandigheden van de bewoners van het pand als schrikbarend. Ze zei dat zij hen vaak water had zien tappen uit een kraan op straat.

Vrijdag kwamen veertien kinderen en drie volwassenen om bij een brand in een door immigranten bewoond pand in het zuidoosten van Parijs. Zondag demonstreerden daar honderden mensen om betere en betaalbare huisvesting voor immigranten en armen te eisen. In april kwamen bij een brand in een goedkoop hotel in Parijs 24 mensen om het leven. Ook in dat geval ging het voor het overgrote deel om Afrikanen, onder wie veel kinderen. Minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy heeft intussen opdracht gegeven alle gevaarlijke en overbevolkte gebouwen in de hoofdstad in kaart te brengen.

Premier Dominique de Villepin zei in een verklaring "de pijn te delen" van de families die door de nieuwe tragedie zijn getroffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden