'Weer bootvluchtelingen verdronken'
Enkele tientallen bootvluchtelingen zijn vermoedelijk verdronken bij een nieuw ongeluk op de Middellandse Zee. Overlevenden meldden aan mensenrechtenorganisatie Save the Children dat mogelijk zo'n veertig migranten overboord vielen tijdens de overtocht van Libië naar Italië.
Er was een probleem aan boord, al is niet duidelijk wat er precies is voorgevallen. Zo'n tweehonderd mensen haalden de overtocht wel en kwamen aan in Catania, op Sicilië. De afgelopen dagen maakten duizenden mensen de hachelijke overtocht, omdat de weersomstandigheden erg gustig waren.
De vluchtelingen die de gevaarlijke tocht ondernemen, komen vooral uit verscheurde landen als Eritrea, Syrië, Somalië en Afghanistan. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) berekende onlangs dat in de eerste vier maanden van 2015 al ruim 1700 vluchtelingen zijn verdronken in de Middellandse Zee.
Zeventien operaties
Afgelopen weekend hebben onder andere Franse en Italiaanse schepen ruim 5800 bootvluchtelingen van overvolle boten gered op de Middellandse Zee, voor de kust van Libië. Op één van de schepen ontdekten de hulpverleners zeven overleden asielzoekers. Drie andere migranten kwamen om toen zij in het water sprongen om bij een sleepboot te komen die te hulp kwam.
Er werden in totaal maar liefst zeventien operaties uitgevoerd door Franse, Italiaanse en Duitse vaartuigen. Voor de Fransen betrof het de eerste reddingsoperaties sinds de Europese leiders op 23 april besloten om meer op zee te patrouilleren.
Ook de Turkse autoriteiten hebben het druk. De afgelopen dagen pikten vaartuigen van de kustwacht meer dan zeshonderd mensen op die de Egeïsche Zee wilden oversteken richting Griekenland, liet het kantoor van de gouverneur van de westelijke provincie Izmir weten. De meesten kwamen uit Syrië.
Uitbreiding patrouilles
Europese bestuurders besloten eind april de gezamenlijke patrouilles op het water sterk uit de breiden. Die beslissing kwam nadat 800 migranten verdronken toen hun overvolle vissersboot kapseisde. Slechts 28 mensen wisten dat ongeluk te overleven.
Het budget daarvoor is verdrievoudigd tot 9 miljoen euro per maand. EU-landen, waaronder Nederland, hebben afgesproken meer marineschepen en vliegtuigen in te zetten om de grenzen te bewaken en naar vluchtelingen en mensensmokkelaars te zoeken.
Egypte en Libië
Afgelopen weekend sloeg voor de kust van Egypte een boot om met vluchtelingen uit Sudan en Syrië. Voor drie opvarenden kwam de hulp te laat. 31 migranten konden worden gered, maar werden zodra ze voet aan Egyptische wal zetten direct gearresteerd.
Vanmorgen meldde al-Jazeera dat de Libische kustwacht gisteren zo'n 500 bootvluchtelingen heeft gered. De migranten zijn teruggebracht naar de Libische kust, naar het punt waarvandaan ze vertrokken waren.