Honkvast

Weer blijven meer studenten thuis wonen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Voor het tweede achtereenvolgende jaar blijven studenten liever bij hun ouders wonen dan dat zij op kamers gaan.

Niels Markus

In 2016 zijn opnieuw minder jongeren tussen de 17- en 22 jaar verhuisd naar de studentensteden, meldt het CBS vandaag. In 2016 nam het aantal verhuizingen met vier procent af ten opzichte van 2015. Dat jaar was de daling 14 procent.

De daling was het grootst in Utrecht: ruim 700 jongeren minder vestigden zich in de Domstad. Dat is een afname van bijna een kwart ten opzichte van 2015. Amsterdam volgt met bijna 400 nieuwkomers minder. Tilburg trok bijna 200 nieuwe jonge bewoners minder. Naar Eindhoven en Leiden vertrokken wel weer meer studenten dan in 2015. Vorig jaar daalde het aantal nieuwkomers nog in alle studentensteden.

In het schooljaar 2014-2015 werd de basisbeurs voor studenten vervangen door een lening. Niet langer ontvangen studenten na afronding van hun opleiding hun studiefinanciering als een gift. Na die wijziging signaleerde het CBS vorig jaar voor het eerst een forse daling van het aantal studenten dat op kamers ging.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Syriërs

De daling wordt nog enigszins gemaskeerd door recent ingeschreven Syriërs die naar de steden trokken. Als die buiten beschouwing zouden worden gelaten, nam het aantal 17- tot 22-jarigen dat naar de studentensteden trok, af met 7 procent. Voor 19-jarigen is dit zelfs 10 procent. Het onderzoek laat ook verschillen zien tussen de regio's waar vandaan jongeren het afgelopen jaar vertrokken. Studenten op de Veluwe zijn het meest honkvast: het aantal jongeren dat daar vandaan vertrok daalde met 15,1 procent. Ook vanuit het Oosten van Zuid-Holland en het Noorden van Zuid-Limburg verhuisden een stuk minder jongeren. Uit Zuidwest-Friesland (10%) en Zeeuws-Vlaanderen (7%) vertrokken juist méér studenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden