Weer bittere discussie over strengere wapenwetten VS

Een screenshot van de website van The Boston Globe, met een link naar het commentaar van de krant. Beeld Boston Globe screenshot
Een screenshot van de website van The Boston Globe, met een link naar het commentaar van de krant.Beeld Boston Globe screenshot

Met een automatisch wapen van het type AR-15 over de hele voorpagina is de krant The Boston Globe een campagne begonnen tegen de verkoop van automatische en semiautomatische wapens. Naast het wapen drukt de krant de woorden 'Make It Stop' af. De campagne valt samen met een nieuwe poging van Democratische leiders en senatoren om het parlement te brengen tot strengere wapenwetgeving.

Gert Jan Rohmensen

De aanleiding voor de campagne is het bloedbad in Orlando, Florida, waarbij afgelopen zondagochtend 49 mensen werden doodgeschoten met dat automatische wapen. Wapentypes als de AR-15 zijn ontworpen voor gevechtshandelingen in een oorlog, maar maken in de VS veel onschuldige slachtoffers in straten, scholen, bars en winkelcentra.

Volgens schattingen van Slate.com waren er in de VS in 2012 ongeveer 3,3 miljoen AR-15's en daarop gebaseerde modellen in omloop. Dit type automatisch wapen, waarmee per minuut tientallen kogels kunnen worden afgeschoten, is onder meer gebruikt bij slachtpartijen in een bioscoop in Aurora (Colorado) in juli 2012 (12 doden), op de Sandy Hook-basisschool in Newton (Connecticut) in december 2012 (26 doden onder wie 20 leerlingen), en op een personeelsfeest in San Bernardino (Californië) in december 2015 (14 doden).

'Acht miljoen aanvalswapens'
Paradoxaal genoeg steeg na het bloedbad op de Sandy Hook-school de verkoop van dit soort aanvalswapens. Veel voorstanders van de liberale wapenwetten in de VS waren bang dat de moordpartij zou leiden tot een strengere wapenwetgeving en kochten nog snel een wapen. Maar de Democraten en Republikeinen konden ook nu weer niet eens worden over een aanscherping van de wetgeving, en er veranderde niets.

De voorpagina van The Boston Globe toont vandaag een AR-15, het automatische wapen dat door Omar Mateen afgelopen weekeinde werd gebruikt om een bloedbad mee aan te richten in homobar Pulse in Orlando, Florida. Beeld Boston Globe, screenshot
De voorpagina van The Boston Globe toont vandaag een AR-15, het automatische wapen dat door Omar Mateen afgelopen weekeinde werd gebruikt om een bloedbad mee aan te richten in homobar Pulse in Orlando, Florida.Beeld Boston Globe, screenshot

Het aantal aanvalswapens dat circuleert in de Amerikaanse samenleving is daarna snel gestegen. De Amerikaanse Nationale Schietsport Stichting NSSF schatte het aantal eind 2014 op vijf tot 8,2 miljoen, maar volgens de voormalige FBI-agent en eigenaar van een wapenwinkel Steve Denny ligt het aantal semi-automatische wapens tussen de acht en negen miljoen.

Filibuster
Democratische leiders en senatoren proberen het nu na Orlando, de grootste moordpartij in de recente geschiedenis van de VS, opnieuw. Gefrustreerd vragen zij zich af hoeveel doden er eigenlijk moeten vallen voordat de Republikeinen akkoord gaan met het aanscherpen van de wapenwetten.

Gisteren begon senator Chris Murphy uit Connecticut in de Senaat een zogeheten filibuster, de tactiek van het houden van een zo lang mogelijke toespraak in het parlement om een bepaald besluit uit te stellen of af te dwingen. In dit geval wilde de Democraat net zolang spreken tot er een stemming wordt gehouden over een wijziging van de wapenwetgeving.

Na een toespraak van bijna vijftien uur, meldde Murphy via Twitter dat zijn opzet was geslaagd. Volgens hem hebben de leiders van de Republikeinse partij toegezegd mee te zullen werken aan een stemming over een verbod op de wapenverkoop aan mensen die op een lijst van mogelijke terroristen staan, en over het diepgravender onderzoeken van de antecedenten van wapenkopers.

"Hiermee zijn we nog niet waar we willen zijn", relativeerde Murphy tegenover The Washington Post, "maar die toezegging hadden we in elk geval nog niet toen we begonnen".

The Boston Globe houdt bij hoeveel slachtoffers er door halfautomatische wapens zijn gevallen sinds 2004, het jaar dat het verbod op deze wapens verliep en niet werd verlengd: 411 doden bij 47 grote schietpartijen in de VS. Er zijn 0 succesvolle pogingen geweest om het verbod weer in te voeren. Beeld Boston Globe, screenshot
The Boston Globe houdt bij hoeveel slachtoffers er door halfautomatische wapens zijn gevallen sinds 2004, het jaar dat het verbod op deze wapens verliep en niet werd verlengd: 411 doden bij 47 grote schietpartijen in de VS. Er zijn 0 succesvolle pogingen geweest om het verbod weer in te voeren.Beeld Boston Globe, screenshot

411 doden sinds 2004
In de VS gold ooit al een verbod op de verkoop van automatische wapens, maar dat is in 2004 verlopen en nooit verlengd, ondanks 47 'mass shootings', grote schietpartijen die sinds dat jaar in de VS hebben plaatsgevonden. De Boston Globe becijferde dat daarbij tot nu toe 411 mensen zijn gedood.

Opmerkelijk genoeg kondigde de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump aan te gaan praten met de National Rifle Association NRA, de machtige lobbygroep voor wapenbezit, over "het verbieden van de verkoop van wapens aan mensen die op de terreurlijst of de vliegverbodlijst staan".

Trump staat bekend als voorvechter van het in de Amerikaanse grondwet verankerde recht om wapens te dragen. Uit een peiling van de Amerikaanse omroep NBC blijkt dat 51 procent van de Amerikanen zijn eerste reactie op de schietpartij in Orlando afkeurt. Trump herhaalde na het weekend zijn pleidooi voor een tijdelijke stop op de immigratie van moslims naar de VS, als maatregel tegen terreuraanslagen.

Uit dezelfde peiling blijkt ook dat een meerderheid van de Amerikanen vindt dat de wapenwetten strenger zouden moeten worden. Volgens NBC ligt dat aantal nu op 57 procent.

'Absurd'
De democratische vice-president Joe Biden noemde het gisteren "absurd" dat mensen op de terreurlijst nog steeds wapens mogen kopen. Hij zei dat het zeven jaar had geduurd voordat het Congres het eens was geworden over het wapenverbod dat in 2004 afliep. "Ik weiger op te geven. Wij weigeren op te geven. Het heeft me zeven jaar gekost om dat eerdere verbod aangenomen te krijgen. Ik zie geen reden om daar ooit mee te stoppen", aldus Biden.

President Obama bezoekt samen met Biden vandaag Orlando om medeleven te betuigen met de nabestaanden van de slachtoffers en de tientallen gewonden van de schietpartij in de homoclub Pulse. Obama noemde eerder zijn onmacht om de Amerikaanse wapenwetgeving aan te scherpen de grootste frustratie van zijn presidentschap.

Rouwenden bij de plaats in Orlando waar bloemen worden gelegd voor de slachtoffers van het bloedbad. Beeld afp
Rouwenden bij de plaats in Orlando waar bloemen worden gelegd voor de slachtoffers van het bloedbad.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden