Weer alarm over asielzoekers

Na staatssecretaris Teeven waarschuwt ook zijn opvolger Dijkhoff voor 'zeer hoge instroom'

Opnieuw waarschuwt een staatssecretaris van vreemdelingenzaken voor het groeiende aantal asielaanvragen. Klaas Dijkhoff (VVD) schrijft aan de Tweede Kamer dat de instroom 'momenteel zeer hoog is'.

In juli vroegen drieduizend nieuwe vreemdelingen hier asiel aan, iets meer dan een maand eerder. Tegelijkertijd steeg het aantal nareizigers fors. Dat zijn gezinsleden van vooral Syriërs en Eritreeërs die hier al eerder een verblijfsvergunning kregen.

Ruim een jaar geleden sloeg de voorganger van Dijkhoff, Fred Teeven, alarm over mogelijk 65.000 asielaanvragen in 2014. Het werden er uiteindelijk ruim 30.000. Hoeveel asielzoekers dit jaar naar Nederland komen, valt moeilijk te voorspellen. Dijkhoff schrijft wel in zijn Kamerbrief dat 'de verwachting is dat de hoge instroom voorlopig zal aanhouden'. Hij denkt dat het aantal van 2014 zal worden overschreden.

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (Coa) is naarstig op zoek naar extra plaatsen om alle vluchtelingen die in Nederland aankloppen - de afgelopen weken gemiddeld 1100 per week - onderdak te geven. Situaties zoals in Oostenrijk waar mensen buiten moeten slapen, zijn nog niet aan de orde, zegt de woordvoerder. "We kunnen het nog aan, maar elke dag is het weer spannend of we iedereen een bed kunnen aanbieden." De tijdelijke opvang in de Zeelandhallen in Goes en de IJsselhallen in Zwolle, die sinds vorige maand elk 400 slaapplaatsen bieden, is zo goed als vol.

Intussen onderhandelt het Coa met zeventig gemeenten over nieuwe - tijdelijke - asielcentra en uitbreiding van bestaande opvang. Deze meer structurele plaatsen zullen pas in het najaar of nog later beschikbaar zijn. Zo heeft het gemeentebestuur van Aa en Hunze een overeenkomst gesloten voor een azc op een bedrijventerrein waar 400 asielzoekers eind dit jaar terecht kunnen. In Ommen, waar vorig jaar een recreatiecentrum al enkele honderden mensen opving, en Zevenaar zijn ook gesprekken gaande.

Een belangrijk knelpunt is het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar asielzoekers zich moeten registreren. Die procedure neemt enkele dagen in beslag. Nu steeds meer asielzoekers in Ter Apel aankloppen, kampt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) met een personeelstekort. De dienst krijgt er tijdelijk honderd man bij. Dat gebeurde in juni ook al.

Afgelopen weekend is Ter Apel ook begonnen met het neerzetten van een tijdelijk paviljoen met zitplaatsen, ontspannings- en eetruimtes. In een 'grote wachtkamer' komen als noodopvang tientallen bedden, overigens niet bedoeld voor zieken, kinderen en zwangere vrouwen, benadrukt de Coa-woordvoerder.

Gisteren werd bekend dat ook de asielopvang in de voormalige penitentiaire inrichting Groot Bankenbosch, één van de drie gevangenissen van het strafcomplex in het Drentse Veenhuizen, wordt uitgebreid van vier- naar zeshonderd bedden. Dat moet een overloop bieden om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten.

Probleem blijft de doorstroming van vluchtelingen met een verblijfsvergunning naar gewone huizen. Bijna 13.000 zogeheten statushouders zitten in azc's. Gemeenten moeten tot het eind van het jaar nog zo'n 20.000 vergunninghouders huisvesten, inclusief de opgelopen achterstand van ruim 5000.

Er is Dijkhoff veel aan gelegen het aantal asielzoekers terug te dringen met verscherpte grenscontroles en het afschaffen van vertrekpremies voor bepaalde groepen vreemdelingen. Zij zouden alleen naar Nederland komen om met een financiële vergoeding terug te keren.

Nederland 6 Meer nieuws

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden