Weer alarm om varkenstransport

(Novum) - De stichting Varkens in Nood heeft opnieuw het transport van varkens aan de kaak gesteld. De stichting vraagt donderdag opheldering van de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) in Eindhoven. Vorige week voerde de stichting controles uit op varkenstransporten op Duitse snelwegen. Aanleiding hiervoor waren de plaatselijke hoge temperaturen en vochtigheidsgraad. Bij een van de in totaal vier gecontroleerde transporten zou geen rekening zijn gehouden met de weersomstandigheden.

Varkens mogen niet worden vervoerd boven een temperatuur van 30 graden. In de 'overvolle' Poolse vrachtwagen zou de temperatuur boven de 30 graden zijn gestegen. De VWA in Eindhoven, waar de varkens opgehaald werden, had dit transport nooit mogen goedkeuren, stelt de stichting.

Bij de controles van de stichting reden medewerkers langere tijd achter de trucks aan. Wanneer de chauffeurs stopten bij een parkeerplaats, werden de vrachtwagens gecontroleerd. "Wij hebben geen officiële bevoegdheid om de trucks te controleren. De chauffeurs werken op vrijwillig basis mee", licht directeur Hans Baaij toe.

Eerder dit jaar bleek dat interne problemen bij de VWA leiden tot minder goed toezicht en gebrekkige handhaving van de regels die gelden voor verzamelcentra, slachterijen en (internationale) transporteurs van vee. De VWA controleert voor een transport op weg gaat de vrachtwagen en de omstandigheden waaronder de dieren worden vervoerd. Als alles in orde is, geeft de VWA exportcertificaten af aan de transporteurs.

Varkens in Nood vraagt de Brabantse VWA geen vergunningen meer te verstrekken als duidelijk is dat de temperatuur tijdens het transport boven de 30 graden komt. Volgens de stichting is tegenwoordig via internet nauwkeurig bij te houden wat de weersvoorspellingen voor heel Europa zijn.

De VWA in Eindhoven was niet direct bereikbaar voor commentaar. De AID vindt het nog te vroeg om te reageren op het bericht van de stichting. "We hebben het verzoek om de zaak te onderzoeken nog niet binnen. Maar net als alle eerdere verzoeken, zullen we ook dit natuurlijk serieus nemen", licht een woordvoerder toe.

In april kondigde minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) intensievere controles van veetransporten aan, nadat vorig jaar Varkens in Nood, Wakker Dier en de Dierenbescherming meermaals alarm hadden geslagen over misstanden bij transport van onder meer varkens en koeien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden