Weer adoptieschandaal China

De Chinese overheid heeft ouders gedwongen hun kinderen af te staan. Via adoptie belandden die elders, melden Chinese media.

In een district in China zijn sinds 2001 ongeveer 80 kinderen door de lokale overheid van hun families weggenomen en in een tehuis gestopt. Van daaruit zijn ze naar het buitenland geadopteerd. Uit het betreffende tehuis zijn ook kinderen naar Nederland geadopteerd. De China Daily heeft als illustratie bij het verhaal een foto geplaatst van een meisje dat daadwerkelijk in een Nederlands gezin terecht is gekomen.

Volgens Chinese media gaat het om het district Zhenyuan in de provincie Guizhou. Het bevolkingsbeleid in China dwingt families slechts één of twee kinderen te krijgen. Voor ’illegale’ kinderen krijgen ze een hoge boete opgelegd of kunnen ze andere straf krijgen. In dit geval moesten families die de boete niet konden opbrengen het kind afstaan.

Volgens de Chinese media vervalste het tehuis in Zhenyuan samen met de autoriteiten de papieren van de kinderen om hen voor vondelingen te laten doorgaan. Daarna konden buitenlanders hen adopteren. De donatie die bij zo’n adoptie hoort – 3000 dollar – werd gedeeld door het tehuis en de lokale autoriteiten. Hoeveel kinderen uit het tehuis naar Nederland zijn gekomen, was gisteren nog onduidelijk.

Er duiken geregeld verhalen op over lokale autoriteiten in China die families dwingen hun kinderen aan een tehuis af te staan. Soms kan worden bewezen dat die kinderen door buitenlanders zijn geadopteerd. Zo dienden in 2006 families in het district Shaoyang in Hunan een petitie in waarin ze afgenomen kinderen terugeisten, een zaak waar onder meer het tv-programma ’Netwerk’ aandacht aan besteedde.

Van enkele van die kinderen is vastgesteld dat ze nu in buitenlandse adoptiegezinnen verblijven. Tehuizen in Hunan kochten in die tijd overigens ongeveer duizend kinderen van handelaren, ook voor adoptie naar het buitenland, maar onduidelijk is of het daarbij om echte vondelingen ging of eveneens om bij hun familie weggenomen kinderen.

Het bijzondere aan deze zaak is dat Chinese lokale media erover berichten. Ook heeft een ambtenaar uit Zhenyuan bevestigd dat veel van de kinderen uit het tehuis van de stad door de lokale autoriteiten zijn weggenomen bij hun familie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden