Weer acteur weg bij Sinterklaasjournaal

Ook Dolores Leeuwin stopt bij het Sinterklaasjournaal uit onvrede over Zwarte Piet. Beeld ANP Kippa
Ook Dolores Leeuwin stopt bij het Sinterklaasjournaal uit onvrede over Zwarte Piet.Beeld ANP Kippa

Opnieuw vertrekt een bekend gezicht bij het Sinterklaasjournaal. Verslaggever Dolores Leeuwin heeft de NTR laten weten dat ze stopt met het jaarlijks terugkerende programma. Een woordvoerster van de omroep heeft dit bevestigd na een bericht hierover op de opinie- en debatsite van de VARA, Joop.nl.

Leeuwin zegt tegen Joop.nl dat ze zich niet meer kan vinden in de manier waarop het programma met Zwarte Piet omgaat. Ze ziet nog te weinig verandering: "De oorbellen zijn weg en er zijn roetpieten gekomen. Maar als ik naar de uitzendingen van vorig jaar kijk dan denk ik: het is nog steeds heel erg zwart. We waren toch op weg naar ontmantelen? Daar zie ik te weinig van terug"

Vorige week al werd bekend dat cabaretiers Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer stoppen met het Sinterklaasjournaal. Van Muiswinkel, die jarenlang de Hoofdpiet speelde, gaf aan dat hij vindt dat de NTR afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm.

"Net als bij het vertrek van Erik en Jochem vinden wij het ontzettend jammer dat Dolores heeft besloten te stoppen', reageert de NTR-zegsvrouw. 'Het is aan de acteurs zelf om te bepalen of ze willen blijven."

Dit weekend publiceerde NRC Handelsblad een open brief van ruim honderd schrijvers, acteurs en programmamakers waarin zij de directie van omroep NTR oproepen om Zwarte Piet te veranderen. De Bekende Nederlanders - waaronder Paul de Leeuw, Arnon Grunberg en Isa Hoes - vinden dat de omroep een moreel kompas moet zijn in de discussie over het Sinterklaasfeest.

NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl reageerden maandag in nrc.next. Zij noemen de beschuldigingen aan het adres van de omroep 'een karikatuur' en stellen dat de verandering van Zwarte Piet 'onomkeerbaar en vanzelfsprekend' is. "Het gaat alleen nog maar over de manier waarop en vooral over de snelheid van die verandering. De makers van het Sinterklaasjournaal zitten midden in dat gecompliceerde proces."

Dieuwertje Blok
In de verklaring op Joop.nl zegt Leeuwin dat ze nog te weinig van die verandering terug ziet.

Presentatrice Dieuwertje Blok zei vorig jaar in Trouw dat ook zij vindt dat de pieten niet meer zwart moeten zijn. Onlangs maakte de omroep bekend dat Blok de presentatie van het Sinterklaasjournaal dit jaar wel weer op zich neemt.

De goedheiligman zet dit jaar voor het eerst voet aan wal in Maassluis. Burgemeester Edo Haan zei vorige week dat er vooral donkerbruine en zwarte pieten meekomen met de sint.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden