Nieuws Nucleair akkoord

Weense top over Irandeal lijkt vruchtbaar

‘Niet alles is direct opgelost, maar er was veel bereidheid vanuit alle kanten’, zei de Iraanse afgevaardigde Abbas Araqchi. Beeld AFP

Alle partijen die zondag op een top in Wenen bijeen waren om te praten over de toekomst van het nucleair akkoord met Iran uit 2015, zijn het eens: dat akkoord moet stand houden. “Iedereen is bereid om door te gaan, op een uitgebalanceerde manier”, zei het hoofd van de Chinese delegatie tegen persbureau Reuters.

Iran zelf was ook tevreden over het verloop van het noodoverleg. “Niet alles is direct opgelost, maar er was veel bereidheid vanuit alle kanten”, zei de Iraanse afgevaardigde Abbas Araqchi. Hij zei dat nadat zondag topdiplomaten uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Iran, Duitsland, Rusland en China samenkwamen in Wenen. Aanleiding waren hoog opgelopen spanningen tussen Iran en het Westen.

De afgelopen weken legden eerst de Britten een Iraans schip aan de ketting, daarna hield Iran een Brits schip staande. Dat alles gebeurde nadat de Verenigde Staten zich hadden teruggetrokken uit het atoomakkoord en zij sancties tegen Iran invoerden. Dat is tegen de zin van de landen die op de top aanwezig waren. “Alle partijen zijn tegen het door de VS eenzijdig invoeren van sancties”, aldus China.

Iran heeft wel van de aanwezigen gevraagd om de zwaar getroffen Iraanse economie tegen Amerikaanse sancties te beschermen. Gebeurt dat niet, dan zal Iran doorgaan met het verrijken van uranium.

Volgens de Chinese delegatie heeft iedereen zich in Wenen opnieuw gecommitteerd aan de uitvoering van het akkoord. Ook hebben de deelnemers unaniem de door Trump genomen stap veroordeeld. De Europese onderhandelaars hebben nog niet gereageerd na afloop van de gesprekken.

De Britten maakten bekend dat het marineschip HMS Duncan in de Straat van Hormuz is aangekomen om het Britse scheepvaartverkeer te beschermen dat via deze voor de oliehandel zeer belangrijke route vaart.

Iran heeft na het instellen van de Amerikaanse sancties de druk om iets te doen op de andere ondertekenaars van het akkoord opgevoerd, door stapsgewijs de afspraken in het atoomakkoord te schenden. Zo heeft Iran een grotere hoeveelheid verrijkt uranium dan het volgens het akkoord mag hebben en is dat uranium hoger verrijkt dan afgesproken.

Ook Oman heeft zich in de kwestie gemengd. Zondag zei de minister van buitenlandse zaken dat Oman met Iran gaat samenwerken om het scheepvaartverkeer te coördineren. Het is bezorgd over de veiligheid in de Straat van Hormuz. Hij wil verdere incidenten voorkomen.

Lees ook:

Crew door Iran vastgehouden olietanker ‘is gezond’

De rederij van de Steno Impero, de olietanker die onder Britse vlag vaart en door Iran wordt vastgehouden, heeft zaterdag in een verklaring gezegd dat de bemanning van het schip in goede gezondheid verkeert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden