'Weekje per jaar skiën maakt je niet tot expert'

Nederlandse skigids betwijfelt of gedrag van prins verstandig was

De Nederlandse skigids Timo Hermeler (40) vraagt zich af of prins Friso er verstandig aan deed om van de piste af te gaan. Hermeler werkt sinds begin jaren negentig in skigebieden rond het Oostenrijkse Lech. Hij is een zogenoemde freerider, een specialist in het skiën buiten de pistes.

Hoe gevaarlijk is dat off-piste skiën eigenlijk?
"Skiën buiten de pistes wordt populairder. In de eerste plaats omdat meer mensen skiën, in de tweede plaats worden de ski's breder. Daarmee glijd je makkelijker over poedersneeuw. Een magisch gevoel, vooral als je de allereerste bent. Hoe gevaarlijk het is, hangt vooral van het weer af. Nu had het veel gesneeuwd en waaide het hard. De sneeuw was ook bij een relatief lage temperatuur gevallen. De nieuwe laag ligt dan niet vast. Om deze reden kan de sneeuw gemakkelijker gaan glijden. Daarom was gisteren alarmfase vier afgekondigd. Vijf is het maximum. Dan gaan hele dorpen dicht."

Kort samengevat: vrij gevaarlijk dus?
"Fase vier komt niet vaak voor, maar bij drie zie je de meeste ongelukken. Dan bereiden mensen zich niet goed voor. Bij vijf gaat niemand skiën. Maar helemaal onmogelijk is het ook weer niet. Ik ben zelf vandaag ook een uurtje off-piste geweest. Normaal doe ik dat de hele dag. Nu zag ik dat de zon de sneeuw snel opwarmde en dus zwaar maakte. Dat kan gevaarlijk zijn, want dan schuift het makkelijker. Maar de risico's variëren van plek tot plek."

Het ongeluk gebeurde in Litzen-Zugertobel. Hoe was de situatie daar gisteren?
"Een tobel is een inkeping in de berg. Omdat het daar minder waait, ligt er veel sneeuw. De kans dat je stenen raakt, is dus klein. Maar omdat er veel sneeuw ligt, kan het ook sneller glijden als je er met je ski's in snijdt."

De koninklijke familie is voor de 47ste keer in Lech op wintersport. Prins Friso moet een zeer bedreven skiër zijn geweest.
"Dat kan, maar als je elk jaar één week komt, kun je je deze discipline niet eigen maken. Ik weet bijna zeker dat hij kleine bochtjes maakte. Teppich-swingers noemen wij deze categorie. Zij gaan langzaam van veilige plek naar veilige plek. De profs, waarvan er maar een handvol zijn, gaan sneller en maken lange bochten. Dan beroer je de sneeuw minder. Het lawinegevaar is dan wat kleiner."

Hoe is er bij jullie gereageerd op het nieuws? Is iedereen voor de dag gestopt met skiën?
"Men is wel geschrokken. Iedereen vraagt zich af wat er precies gebeurd is. Maar het nieuws druppelde pas rond drie, vier uur binnen. Dan is de dag hier voorbij. Het is dus niet zo dat iedereen stopte met skiën. Vanwege het lawinegevaar zag ik buiten de pistes overigens weinig mensen. Veel liften waren namelijk gesloten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden