Weekers zet kranten onder druk

null Beeld anp
Beeld anp

Staatssecretaris Frans Weekers van financiën wil samen met collega's in andere landen maximale druk uitoefenen op de kranten die gegevens hebben over belastingvluchten van vermogenden.

Redactie politiek

Ook Trouw, de krant in Nederland die over het databestand met gegevens beschikt, moet haar 'maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen', aldus Weekers.

Hij stelde gisteren in de Tweede Kamer dat lidstaten van de Oeso, de organisatie van samenwerkende rijkste industrielanden, in deze kwestie naar samenwerking zoeken. Ook in Europees verband wil Weekers actie.

De bewindsman wil de Belastingdienst naar het databestand laten kijken met het oog op mogelijke belastingontduiking door Nederlandse staatsburgers of bedrijven. Dat Trouw de gegevens weigert, vindt hij onbegrijpelijk. "Mijn handen jeuken om iets met deze gegevens te doen, maar dan moet je ze wel in handen hebben", zei Weekers.

Vrijdag was er contact tussen medewerkers van Weekers en een van de Trouw-redacteuren die het databestand onderzoekt. Gisteren kreeg Trouw een formeel verzoek voor een gesprek met Weekers en de hoogste ambtenaar van de Belastingdienst. Hoofdredacteur Willem Schoonen vindt dat de redactie niet moet meewerken aan opsporingspogingen van de overheid. "Als de inzet van het gesprek is dat we het databestand moeten afgeven, dan hoeft het gesprek met de staatssecretaris niet plaats te vinden", aldus Schoonen. "We zijn altijd bereid tot een gesprek. Maar we zijn gebonden aan afspraken met het International Consortium of Investigative Journalists, de wereldwijde organisatie van onderzoeksjournalisten, die aan dit project werkt. De afspraak is dat geen enkele deelnemende krant gegevens afstaat aan de overheden van haar eigen land."

Weekers kreeg in de Kamer steun voor zijn verzoek aan Trouw. Sommige fracties willen dat de bewindsman naar de rechter stapt, mocht de krant blijven weigeren. Maar Weekers stelde dit zeker niet via de rechter te willen spelen.

Alleen D66-woordvoerder Wouter Koolmees nam een ander standpunt in. "De politiek die journalisten ter verantwoording roept. Dan gaan bij mij meteen alle stoplichten op rood. Is het eigenlijk wel verstandig dat het kabinet een krant vraagt gegevens af te dragen? Ik meen van niet", aldus Koolmees.

Verklaring hoofdredactie Trouw:

Trouw is een krant die het maatschappelijk belang een warm hart toedraagt. Ons maatschappelijk belang is onafhankelijk journalistiek onderzoek doen naar misstanden in de samenleving. Journalisten zijn geen onderdeel of een verlengstuk van de overheid; zij dienen het publiek met onafhankelijk onderzoek.

Het internationale onderzoek naar de 25 miljoen documenten over offshore belastingparadijzen is nog in volle gang. Trouw werkt in dit onderzoek samen met het International Consortium of Investigative Journalists in Washington, waarvan een van onze journalisten al vele jaren lid is. Het ICIJ is een onafhankelijk netwerk van 86 journalisten in 46 landen die samen grensoverschrijdend onderzoek doen. Het beleid van het ICIJ is sinds de oprichting om haar bronnen te beschermen.

Trouw heeft toegang gekregen tot deze bronnen en haar handtekening gezet onder de voorwaarde dat de bronnen niet ter beschikking aan derden worden gegeven. Trouw staat voor haar handtekening.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden