Update

Weekers worstelt nog met forensentaks

Minister Jan Kees de Jager (R) en staatssecretaris Frans Weekers van Financien (L)Beeld ANP

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën worstelt nog steeds met de definitie van 'woon-werkverkeer'. Die is van belang voor de definitieve uitwerking van de omstreden forensentaks waarover VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie het eens werden in het Lenteakkoord, maar waar bijna iedereen inmiddels al weer van af wil.

Weekers houdt zoals hij eerder beloofde vast aan het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding. De maatregel moet per 1 januari volgend jaar ingaan en 'in beginsel' zijn vergoedingen voor woon-werkverkeer dan weer belast.

Maar daarvoor moet er wel eerst een 'begrijpelijke en uitvoerbare' definitie komen van 'woon-werkverkeer'. Hij gaat daarover overleggen met onder meer vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Weekers schrijft dat hij kan kiezen voor verschillende definities (uit 1968, uit 2004) maar mogelijk zelf met een compleet nieuwe komt.

Weekers erkent de bijzondere positie van vertegenwoordigers, bouwvakkers en thuiszorgmedewerkers, die gebonden kunnen zijn aan steeds wisselende arbeidsplaatsen die ze niet zelf kunnen bepalen. Een uitzondering kan ook gelden voor mensen die een vervoermiddel hebben dat specifiek is ingericht voor hun werk, zoals loodgieters, schilders of de auto's van medewerkers van hulpdiensten.

Alternatief PvdA
De PvdA heeft een alternatief bedacht voor de forensentaks. De PvdA wil die maatregel terugdraaien en daarvoor in de plaats op andere posten meer dan 1,3 miljard euro ophalen.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zei dat vandaag in het Kamerdebat over de voorjaarsnota en de plannen van de Kunduzcoalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Plasterk wil het bedrag van de forensentaks opbrengen door de bankenbelasting verder te verhogen (400 miljoen euro), de hypotheekrenteaftrek verder in te perken (300 miljoen), het norminkomen van medisch specialisten te verlagen (300 miljoen) en hoge vermogens extra te belasten (500 miljoen).

Volgens de PvdA'er is de maatregel ook onrechtvaardig. Zo geldt volgens hem voor een directeur in een leaseauto een overgangstermijn van 4 jaar terwijl treinforensen een overgangsperiode van 1 jaar krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden