Weekers wil inzage in 'offshore-leaks', krijgt nul op rekest

Staatssecretaris van financiën Frans Weekers Beeld ANP
Staatssecretaris van financiën Frans WeekersBeeld ANP

Staatssecretaris Frans Weekers (financiën) wil inzage in de gelekte lijst van mensen en bedrijven met geld op geheime rekeningen in belastingparadijzen. Trouw wil die inzage niet geven, en dus bekijkt de bewindsman nu of hij de documenten die de krant in bezit heeft via de rechter kan vorderen. Ook doet Weekers navraag bij kranten en Belastingdiensten in andere landen.

Redactie

Dat liet de staatssecretaris zaterdag weten in reactie op berichtgeving in Trouw dat ING en ABN Amro op de lijst voorkomen. De Belastingdienst is druk bezig geweest de lijst op te sporen. Weekers ging ervan uit dat de internationale organisatie van onderzoeksjournalisten de documenten online zou zetten, maar dat is niet gebeurd. Ook bij zijn buitenlandse collega's is de lijst niet bekend.

De overheden van Duitsland, Griekenland, Zuid-Korea, Canada en de Verenigde Staten hebben eveneens om inzage in de documenten gevraagd. Maar ook zij zullen dat niet krijgen, laat Gerard Ryle, directeur van het 'International Consortium of Investigative Journalists' (ICIJ) in een schriftelijke verklaring weten. "Het is al heel lang ons beleid (...) om dergelijk materiaal niet uit handen te geven", aldus Ryle. "Zodra we klaar zijn met het publiceren van een geplande serie van verhalen over een periode van twee weken, richten we onze blik op landen waar er nog verder onderzoekswerk te verrichten valt."

Volgens Ryle hebben is ICIJ inmiddels benaderd door andere mediaorganisaties die hulp en ondersteuning bieden. "Deze samenwerkingsvoorstellen verwelkomen we ten zeerste. Als er meer verhalen te vinden zijn, willen we die samen vinden", zo stelt de ICIJ-directeur.

De lijst van miljonairs en miljardairs met geld op geheime rekeningen in belastingparadijzen is het resultaat van maandenlang werk door onderzoeksjournalisten uit 40 landen. Vanuit Nederland deden twee journalisten van Trouw mee. Als er Nederlanders op de lijst staan, zal staatsscretaris Weekers die aanschrijven, zo kondigde hij al eerder aan. Mocht er belasting zijn ontdoken, dan zal Weekers die terugvorderen.

Het opsporen van mensen die hun geld via buitenlandse rekeningen aan de fiscus proberen te onttrekken, gaat vooral via informatie-uitwisseling met belastingdiensten elders. In de EU gebeurt dat automatisch. Ook met zogeheten belastingparadijzen maakt Nederland steeds vaker afspraken. Weekers gaat ervan uit dat zijn collega's in de ministerraad niet ergens zwart geld hebben staan. "Dan horen ze hier niet thuis." Premier Mark Rutte sloot vrijdag uit dat iemand van het Oranjehuis op de lijst met geheime rekeningen in belastingparadijzen voorkomt.

Het onderzoek naar de 'offshore-leaks' is het resultaat van een samenwerking tussen het International Consortium of Investigative Journalists (www.icij.org) in Washington en Trouw. ICIJ is een onafhankelijk netwerk van 86 journalisten in 46 landen die samenwerken op het gebied van grensoverschrijdende onderzoeken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden