Weekers wil belasting bonussen niet aanscherpen

Staatssecretaris Frans Weekers. Beeld ANP
Staatssecretaris Frans Weekers.Beeld ANP

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) vindt het onverstandig om de extra belasting voor banken die hoge bonussen geven nu al bij een lagere bonus in te laten gaan. Hij zei dat vandaag in reactie op een voorstel van het CDA, dat de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft.

Weekers stelde zelf eerder voor de bankenbelasting met 5 procent te verhogen voor banken die ervoor kiezen om hun mensen een variabele bonus te geven die hoger is dan het vaste jaarsalaris. De Kamer wil die grens fors verlagen naar 25 procent van het jaarsalaris.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is niet bereid zijn voorstel in te trekken. Het oude voorstel van Weekers, waarbij de extra belasting wordt geheven zodra een bank een variabele bonus geeft die meer dan 100 procent bedraagt van het vaste salaris, lijkt volgens Omtzigt op symboolwetgeving. Dan lijkt het of een bonus van 99 procent aanvaardbaar is, aldus Omtzigt, en dat is het wat hem betreft niet.

Verdrievoudiging
De oppositie wil verder een verdrievoudiging van de bankenbelasting. Dat noemt Weekers echter 'te gortig'. De Kamer vindt de voorspelde opbrengst van de belasting van 300 miljoen per jaar te laag; de linkse oppositie wil zelfs een verdrievoudiging.

Weekers hield de Kamer gisteren voor dat de bankenbelasting de Nederlandse schatkist naar verhouding meer oplevert dan Frankrijk en Duitsland met hun belasting ophalen. Het Verenigd Koninkrijk krijgt naar rato van het bruto binnenlands product wel meer binnen, maar dat komt door de grote investeringsbanken in Londen, die in Nederland nauwelijks aanwezig zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden