Weekers: 'Trouw moet verantwoordelijkheid nemen en gegevens overhandigen'

Staatssecretaris van financiën Frans Weekers Beeld ANP
Staatssecretaris van financiën Frans WeekersBeeld ANP

Staatssecretaris Frans Weekers van financiën heeft opnieuw een oproep aan dagblad Trouw gedaan om hem inzage te geven in de gelekte lijst van mensen en bedrijven met geld op geheime rekeningen in belastingparadijzen. Weekers deed dat dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

"Mijn handen jeuken om wat met deze gegevens te doen, maar dan moet ik ze wel hebben", reageerde Weekers op Kamervragen van SP-parlementariër Arnold Merkies over de zogenoemde 'Offshore-leaks'. Door dat gelekte databestand hebben onderzoeksjournalisten wereldwijd inzicht gekregen in de details van ruim honderdduizend offshore-bedrijven in belastingparadijzen.

Het databestand bleek de namen en bedrijven te bevatten van politici, wapenhandelaren, en tal van zakenmensen uit de Verenigde Staten, de voormalige Sovjet-Unie, Azië en Europa. De afgelopen maanden onderzocht het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) samen met journalisten uit ruim veertig landen - van onder meer de Washington Post, de BBC, The Guardian, de Süddeutsche Zeitung en Trouw - van wie de vennootschappen en trusts zijn en welk doel ze hebben. Binnen het ICIJ is afgesproken dat de gegevens niet aan de verschillende overheden worden verstrekt.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Afgelopen zaterdag liet Weekers nog weten de gang naar de rechter te overwegen om alsnog inzage in het databestand af te dwingen. Tijdens het vragenuur bleek dat het voorlopig niet zo ver zal komen. "We doen er alles aan om die stukken in handen te krijgen, maar dat is nog niet zo gemakkelijk", gaf Weekers toe.

Ook de belastingdiensten van landen als Duitsland, Frankrijk en Griekenland is het nog niet gelukt om de gegevens te krijgen. De staatssecretaris probeert nu met gelijkgezinde OESO-landen de druk op het ICIJ op te voeren om de databestanden in handen te krijgen, zo liet hij aan de Kamer weten. Ook neemt hij contact op met eurocommissaris Semeta (belasting, douane en financieel toezicht).

Rode lampen
"Het zou mij een lief ding waard zijn als Trouw blijk van maatschappelijke verantwoordelijkheid zou geven en de gegevens aan mij overhandigt", zei Weekers in de richting van het dagblad. D66-Kamerlid Wouter Koolmees maakte duidelijk daar moeite mee te hebben. "Bij mij gaan er rode lampen branden als de politiek journalisten ter verantwoording gaat roepen." In reactie daarop liet Weekers weten liever de 'weg van het gesprek boven de juridische weg' te verkiezen. "Ik doe het liever goedschiks, maar daarmee doe ik wel een beroep op dagblad Trouw."

Het dagblad zal de gegevens niet delen met de fiscus. "Wij zijn gebonden aan afspraken met het consortium van onderzoeksjournalisten. Dit is een journalistiek project en de bronnen zijn daarom alleen beschikbaar voor deelnemende journalisten. Hier werken journalisten in 40 landen aan, daar moet je goede afspraken over maken. Tot nu toe heeft iedereen zich daaraan gehouden'', aldus hoofdredacteur Willem Schoonen.

Staatssecretaris Weekers wil naar aanleiding van de 'offshore-leaks' graag zo snel mogelijk gerichte opsporingsacties in gang zetten, zo vertelde hij de Kamer, 'maar daarbij heb ik wel hulp van de journalisten nodig'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden