Weekers rekent op PvdA en VVD

Coalitie bouwt verdediging rond staatssecretaris Oppositie verwijt hem gebrek aan regie

Staatssecretaris Frans Weekers (VVD, financiën) lag gisteravond laat zwaar onder vuur van de complete oppositie, vanwege de grootschalige fraude met belastingtoeslagen.

Hij leek niet van plan om zelf op te stappen: "Ik wil buitengewoon graag met de professionele Belastingdienst deze klus klaren". Het leek erop dat in ieder geval de beide coalitiepartijen VVD en PvdA Weekers in het zadel wilden houden.

De staatssecretaris moest zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor fraude met huur- en zorgtoeslagen, gepleegd door Bulgaarse bendes. Tegen middernacht, toen het debat nog gaande was, hing een motie van wantrouwen vanuit de oppositie in de lucht. Weekers werd vooral gebrek aan regie verweten.

De staatssecretaris begon zijn verdediging gisteravond met een stevig fundament onder zijn voeten. De coalitiefracties lieten in het begin van het debat doorschemeren dat zij hem in beginsel zouden blijven steunen. "Ik heb geen enkele reden om op dit moment het vertrouwen in deze bewindspersoon op te zeggen", zei PvdA-Tweede Kamerlid Ed Groot.

Dat haalde Weekers niet direct uit de gevarenzone. Ook PvdA en VVD eisten van de staatssecretaris nog wel een overtuigend verhaal waaruit moest blijken dat hij de fraude met belastingtoeslagen de afgelopen jaren adequaat heeft aangepakt en hoe hij die verder gaat bestrijden. Bovendien verlangen de coalitiepartijen dat Weekers het vertrouwen herwint van zijn ambtenaren van de Belastingdienst, die de afgelopen tijd - anoniem - kritiek uitten op hun politieke baas.

Weekers had het zwaar. Het vuur onder het debat over de 'Bulgarenfraude' was in de afgelopen recesweken flink opgestookt. De voltallige oppositie rekende het hem zwaar aan dat Bulgaarse bendes op grote schaal fraude konden plegen met Nederlandse zorg- en huurtoeslagen.

De staatssecretaris zei dat hij niet op de hoogte was van dit specifieke geval, totdat de media erover berichtten. De oppositiepartijen vinden dat Weekers dit wel had moeten weten. Medewerkers van de Belastingdienst en de Rekenkamer hebben diverse keren alarm geslagen over de fraudegevoeligheid van het toeslagensysteem. De afgelopen jaren is vermoedelijk voor 95 miljoen euro verduisterd.

Om zich uit zijn netelige situatie te redden, moest Weekers antwoord geven op de drie belangrijkste vragen die de complete Tweede Kamer stelde: heeft hij de fraude met toeslagen tijdig bestreden? Informeerde de staatssecretaris de Kamer de afgelopen weken volledig? En is hij de juiste man om ook straks leiding te geven aan de Belastingdienst?

De coalitiefracties schoten Weekers te hulp. VVD-woordvoerster Helma Neppérus zei dat de hele Tweede Kamer 'boter op het hoofd heeft' en al jaren wist dat het toeslagensysteem met controle achteraf risico's op fraude kent.

NEDERLAND 6

'Tweede Kamer heeft zelf boter op het hoofd'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden