'Weekers gered door complot? Grote onzin'

Staatssecretaris van Financien Frans Weekers (M), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (L) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten in de Tweede Kamer. Beeld anp
Staatssecretaris van Financien Frans Weekers (M), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (L) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten in de Tweede Kamer.Beeld anp

Een spannende complottheorie is aan het Binnenhof sneller geboren dan uit de wereld geholpen. PvdA-leider Diederik Samsom blaast in een nachtelijke wandelgang, tijdens het debat over VVD-staatssecretaris Weekers, verontwaardigd van zich af: "Een complot? Een ruil? Grote onzin."

Samsom staat dinsdagnacht bij de plenaire vergaderzaal, waar Frans Weekers bijna zover is dat hij het debat over de 'Bulgaren-toeslagen' heeft overleefd. Een motie van wantrouwen tegen de staatssecretaris van financiën, ingediend door maar liefst zeven oppositiepartijen, zal het niet halen.

De coalitiefracties VVD en PvdA houden Weekers-in-nood overeind. Geen al te kritische vragen uit die hoek. Het kabinet-Rutte verliest niet voor de tweede keer een staatssecretaris, na het vertrek van PvdA'er Co Verdaas.

Uitgeruild
De complottheorie die hardnekkig de ronde doet, luidt als volgt: De PvdA-fractie schoot de VVD te hulp bij het beschermen van de beschadigde Weekers, in ruil voor de hulp die de VVD straks moet bieden bij heel veel PvdA-eisen rond de illegalen. Onder druk van zijn partijleden moet Samsom immers de VVD bewegen tot humanere regels voor vreemdelingen zonder papieren.

Er is duidelijk uitgeruild, suggereren woordvoerders van D66, Partij voor de Dieren, GroenLinks en SP tijdens hun gevecht met Weekers. Waarom zou anders de PvdA-fractie al bij voorbaat zoveel vertrouwen uitspreken in deze kwakkelende belastingbaas met zijn Bulgarenfraude, zegt het oppositiekamp.

D66-woordvoerder Wouter Koolmees vraagt het tijdens het debat op de man af aan PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher: "Is er overleg geweest in de coalitie en is er een relatie tussen dit fraudedebat en de PvdA-problemen rond de strafbaarheid van illegaliteit?" Asscher: "Mij is van dat soort afspraken niets bekend."

'Rommelen met vertrouwensregel is onaanvaardbaar'
Dat antwoord sluit in theorie nog altijd niet uit dat Diederik Samsom een dergelijk complot heeft gesmeed met zijn collega-fractieleider Halbe Zijlstra van de VVD. Maar de PvdA-fractievoorzitter bezweert in de wandelgang met zijn hand op het hart dat zo'n mistige politieke strategie door hem niet is toegepast.

Diederik Samsom windt zich op: "Het debat met Weekers gaat over het vertrouwen dat de Kamer in hem heeft gesteld. Als ik op zo'n cruciaal moment een relatie zou leggen met iets anders, zoals de kwestie van de illegaliteit, dan zou ik rommelen met de vertrouwensregel van het parlement. Dat zou onaanvaardbaar zijn. Dat kan echt niet. Dan kan de Kamer net zo goed naar huis gaan", zegt de PvdA-fractievoorzitter.

Is de ruil dan helemaal niet overwogen? Hij geeft toe dat er de afgelopen weken mailtjes kwamen van PvdA-ers met een 'slim' advies: Weet je wat jij moet doen, Samsom? Je ruilt hun strafbaarstelling van illegaliteit in voor onze PvdA-steun aan Weekers". Samsom in de wandelgang: "Die partijgenoten heb ik kwaad teruggemaild dat zoiets echt niet kan."

Geen ruil dus. Wat wel overblijft is dat de PvdA de VVD wel degelijk hielp om Weekers overeind te houden. Volgens een ervaren VVD'er was premier Rutte er nu eenmaal fel op tegen de VVD-staatssecretaris te vervangen, uit vrees voor beginnende 'betonrot' van zijn kabinet. En dat is de PvdA-top blijkbaar simpelweg met de premier eens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden