Update

Weekend vol overlast door vuurwerk

null Beeld anp
Beeld anp

Met de jaarwisseling voor de deur groeit de overlast door vuurwerk. Legaal vuurwerk wordt te vroeg afgestoken, illegaal vuurwerk wordt gebruikt om spullen op te blazen, zo bleek zaterdag en zondag.

Redactie

De graadmeter voor de overlast door vuurwerk is dit jaar een speciaal meldpunt op internet. Stond de teller van het door 15 lokale afdelingen van GroenLinks geopende meldpunt vrijdagmiddag nog op 35.000 klachten, zondagavond was de grens van de 50.000 meldingen doorbroken.

Ook de politie heeft de handen vol aan de meldingen, die via twitter en telefoon binnenkomen. In Roermond, Goes en Winterswijk werden grotere en kleinere partijen illegaal vuurwerk ontdekt. In onder andere Leeuwarden, Den Helder, Hilversum en Utrecht werd illegaal vuurwerk gebruikt om brievenbussen, een prullenbak en zelfs een auto op te blazen. Een man in Doorwerth liep zondag zware verwondingen op aan zijn hand, toen vuurwerk vermoedelijk te vroeg ontplofte.

Te vroeg
Verschillende mensen zijn beboet voor het te vroeg afsteken van legaal vuurwerk. Dat mag pas vanaf maandagochtend 10.00 uur. In Drachten ging het zelfs flink mis met het afsteken van een vuurpijl. Die vloog op de zevende verdieping een raampje binnen en ontplofte in een meterkast. Die raakte flink beschadigd.

Anderzijds waren er ook positieve effecten. Zo werd zaterdag bij toeval een grote partij wapens ontdekt in een Zoetermeerse woning. Agenten belden aan, omdat een jongen vuurwerk had afgestoken. Ze wilden zijn ouders informeren.

De vuurwerkverkoop gaat maandag de laatste dag in. Zaterdag bleek dat de verkoop gelijke tred hield met vorig jaar, maar maandag zou wel eens een mindere dag kunnen worden voor de handelaren. De jaarwisseling wordt vermoedelijk een regenachtige en windrijke aangelegenheid en dat drukt de verkoop. In de voorverkoop was echter al wel meer besteld dan vorig jaar.

Vuurwerk mag maandag, oudejaarsdag, vanaf 10.00 uur worden afgestoken. Nieuwjaarsdag 02.00 uur moet de rust zijn weergekeerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden