Weekeinde wordt toch redelijk

Op paaszaterdag besteedde mijn collega Johan Jaques aandacht aan de wisselende paasdata.

Jan Visser

Johan schreef dat de vroegste datum waarop paaszondag valt 22 maart is, en de laatste datum 26 april. De heer Vogel uit Epse stuurde ons echter een brief, waarin hij uitlegt dat niet 26 maar 25 april de laatste datum is waarop paaszondag kan vallen. Tijdens de Gregoriaanse kalenderhervorming van 1582 stuitte men namelijk op het probleem van Pasen op 26 april. In het oude schema, ingevoerd door Dionysius Exiguus omstreeks het jaar 525, viel de laatste Pasen (paaszondag) op 25 april. Om op dit schema aan te sluiten, besloot men de 26ste april te schrappen. Iedere keer als Pasen op 26 april 'dreigt' te vallen, wordt de datum vervroegd naar 19 april. Kortom, in 1609, het voorbeeld dat Johan aanhaalde, viel paaszondag niet op 26 maar op 19 april. De heer Epse citeert, ter ondersteuning, uit het vierde deel van Buismans klimaatepos 'Duizend jaar weer, wind en water in de lage landen'. Daarin valt te lezen dat ,,In de paasnacht, 18 op 19 april, bevriezen rond Parijs veel wijnstokken.'' Wie meer wil weten over de berekening van de paasdata raad ik aan het boekje 'De tijdgids' van A.M. Overwater, uitgegeven door Van Wijnen in Franeker, te raadplegen.

Gisteren heeft een tergend langzaam over ons land naar het zuiden trekkende depressie plaatselijk uren achtereen slecht weer veroorzaakt. Dat kwam doordat door gebrek aan wind buienhaarden pas op de plaats maakten. In Workum (Fr) viel tussen 14 en 17.30 uur 20 mm (hageldek 2-3 centimeter). In Noord-Holland kwam het plaatselijk geruime tijd tot sneeuw en hagel (Opmeer in het wit) bij temperaturen dalend tot onder de 2°. In Hensbroek inmiddels al 83 mm aprilneerslag. Verder zag Bastiaan Voerman vanuit Middenmeer kort na 12 uur gedurende 4 minuten een roterende zwarte slurf. Onduidelijk is of de potentiële windhoos de grond heeft bereikt. De dag begon regionaal vrij zonnig, na een nacht met plaatselijk lichte vorst.

Dankzij een zwakke rug van hogedruk knapt het weer dit weekeinde iets op. Vandaag nog wel een verspreide bui, maar ook zon, een matige noordoostenwind en maxima rond 10°. Morgen blijft het droog met na plaatselijk mist geregeld zon en in een zwakke noordelijke stroming wordt het 's middags 10-13°. Na het weekeinde weer wisselvallig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden