Weekeinde redelijk

Het orkanenseizoen is in volle gang. Op ruim 500 kilometer ten zuidoosten van de Bermuda eilanden is 'Hurricane Emily' tot ontwikkeling gekomen. Rond het centrum worden windsnelheden tot gemiddeld 150 km/uur waargenomen met uitschieters tot 190 km/uur.

Emily trekt met een slakkegang van maar 5 kilometer per uur naar het westen en vormt nog geen bedreiging voor de bewoonde wereld.

Hetzelfde geldt voor de tropische storm Dennis die vanaf de 20ste breedtegraad (47 westerlengte) naar het noordwesten trekt. Door opstuwing van warme luchtmassa's in de hogere luchtlagen kunnen orkanen soms indirect meebouwen aan stabiele hogedrukcondities. Dat kan in West-Europa tot (na)zomerweer leiden. Vooralsnog is de invloed van de tropische systemen op het weer boven de 40e breedtegraad te verwaarlozen. Het hogedrukgebied boven de Britse eilanden, waarvan het centrum de komende dagen boven de ingang van Het Kanaal komt te liggen, keert volgende week op zijn schreden terug. Dat is goed nieuws voor met name de Ieren maar voor onze streken is deze ontwikkeling minder leuk.

Tussen lagedruk boven Noord-Europa en het Britse luchtdrukmaximum voeren winden uit richtingen tussen noord en noordwest namelijk aanhoudend koele luchtmassa's naar de Noordzeeregio. Bovendien trekken storingsuitlopers over het Noordzeegebied waardoor periodiek de nodige wolkenvelden overtrekken waaruit enkele buien kunnen vallen. Pluspunt is dat het hogedrukgebied een naar het oosten trekkende IJslanddepressie meer op afstand houdt dan zich aanvankelijk liet aanzien. De meeste wisselvalligheid blijft ons zodoende bespaard. Vandaag is een over de Noordzee naar het zuiden trekkende hoge-drukuitloper ons gunstig gezind.

Het blijft overal droog, er zijn perioden met zon en de temperaturen bereiken waarden tot 19. Verder neemt de noordelijke wind af. De komende nacht opnieuw fris in met name het zuiden van het land met minimum temperaturen tot rond 6. Morgen eerst af en toe zon. Later vooral in het noorden meer bewoking maar tot de avond droog en temperaturen rond 20.

De wind gaat uit het zuidwesten waaien en neemt in het noordelijk kustgebied toe tot krachtig, windkracht 6. Zondagavond kans op regen of buien. Gisteren een tegenvallende dag. De in het vooruitzicht gestelde zonnige perioden lieten verstek gaan en plaatselijk viel er af en toe wat regen of een bui (Luchthaven Groningen nog 2 mm) bij temperaturen die soms wegzakten tot maar 12 (Deelen maximaal 15,0). Bovendien een aantrekkende noorden wind. Oorzaak een zwakke randstoring op de Noordzee. In Limburg 's ochtends nog zon en gistermiddag in het noorden opklarend. Veel regen in ZW- Europa. Het Spaanse Santander tapte gisterochtend 87 mm af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden