week 4

Man van de week is verkeersminister Camiel Eurlings, die vorige week reuring veroorzaakte toen hij beklemtoonde dat de omstreden kilometerheffing er niet zou komen, als de ANWB ertegen was. Die organisatie, met vier miljoen leden, organiseerde een ledenraadpleging op internet, waar het meteen storm liep. De Telegraaf - als altijd activistisch in zaken die automobilisten aangaan - organiseerde een peiling onder haar lezers. Afgelopen dinsdag moest de minister zich in de Tweede Kamer, die zich opzij gezet voelde, voor deze uitspraak verantwoorden. Eurlings haalde daar acrobatische toeren uit met zijn uitspraken, maar nam de facto niets van zijn woorden terug.

1. Optreden Kempi in Achterhoek ontaardt in chaos

2. Politie schiet bij aanhouding jeugdige inbrekers

3. Politie schiet man neer op schoolplein kinderen

4. Muitende verkenners Uruzgan klagen commandant aan

5. Kilometerheffing moet niet afhangen van ANWB

Nog achttien schrijvers maken kans op de Libris Literatuur Prijs 2010, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire fictieboek van het afgelopen jaar. Uit 247 inzendingen koos de jury een longlist van 18 romans en verhalenbundels:

Abdelkader Benali - De stem van mijn moeder; Fleur Bourgonje - Verdwijnpunt, Hartenbeest; Désanne van Brederode - Door mijn schuld; Walter van den Broeck - Terug naar Walden; Bernard Dewulf - Kleine dagen; Mensje van Keulen - Een goed verhaal; Marie Kessels - Ruw; Herman Koch - Het diner; Tom Lanoye - Sprakeloos; Edzard Mik - Goede tijden; Nelleke Noordervliet - Zonder noorden komt niemand thuis; Cees Nooteboom - ’s Nachts komen de vossen; Thomas Rosenboom - Zoete mond; Toon Tellegen - Het vertrek van de mier; Peter Terrin - De bewaker; Annelies Verbeke - Vissen redden; Thomas Verbogt - Verdwenen tijd en Christiaan Weijts - De etaleur.

www.librisliteratuurprijs.nl

Ongeveer 35.000 Nederlanders telden vorig weekend massaal hun tuinvogels, tijdens de Nationale Tuinvogel Telling, die Vogelbescherming Nederland in samenwerking met SOVON Vogelonderzoek Nederland voor de zevende keer organiseerde. In totaal werden bijna 1 miljoen vogels geteld. De huismus was meest getelde soort. De top-10 van meest getelde tuinvogels in 2010, met tussen haakjes de stand van 2009:

1. Huismus (1)

2. Merel (3)

3. Koolmees (2)

4. Vink (5)

5. Pimpelmees (4)

6. Spreeuw (7)

7. Kauw (6)

8. Turkse Tortel (8)

9. Houtduif (9)

10. Roodborst (12)

www.vogelbescherming.nl

Het Japanse automerk Toyota maakt plots zware tijden door. Niet door instortende verkoopcijfers, maar door plotseling razend accelererende auto’s. Dat komt door de vloermatten in sommige modellen, waarachter het gaspedaal kan blijven hangen. In de VS zijn al miljoenen auto’s teruggehaald, maar zelfs zonder vloermat blijken er gaspedalen te blijven ’plakken’. Inmiddels is de productie van acht modellen volledig stilgelegd en zit er ook in Europa een grootscheepse terugroepactie aan te komen, maar om welke modellen het in Europa gaat, is nog niet bekend. Het gedoe betekent een forse imagoschade voor het merk, dat staat voor een inmiddels spreekwoordelijke betrouwbaarheid.

1.Jurk! Avondjurk

2.K3 MaMaSé!

3.Alicia KeysThe Element Of Freedom

4.John Mayer Battle Studies

5.Kyteman The Hermit Sessions

www.dutchcharts.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden