Week 46: Bergen plannetjes voor Jeugd & Gezin

Ouders die niet in staat zijn goed voor hun kinderen te zorgen, raken sneller het ouderlijk gezag kwijt. Dat is een van de maatregelen in een wetsvoorstel van de ministers André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie). ANP Photo

In de plenaire zaal gaat het deze week weer vooral over de verdeling van geld voor het komende jaar. Dinsdag mag minister Rouvoet zijn beleid voor het komende jaar komen verdedigen en woensdag staat de begroting van buitenlandse zaken op het programma. De Kamer bijt deze week echter het spits af met een deel van de begroting van binnenlandse zaken.

Maandagavond wordt minister van binnenlandse zaken, Guusje ter Horst, verwacht om over de financiële positie van de politie te debatteren. De bewindsvrouw meent dat de korpsen door meer onderlinge en vooral landelijke samenwerking nog altijd voldoende mogelijkheden hebben om te besparen en daarmee de afspraken over de bezuinigingen na te komen. Maar de ingrepen mogen niet ten koste gaan van ’blauw op straat’ en de opsporing.

Steeds meer politiekorpsen hebben Ter Horst aangegeven dat ze moeite hebben hun begroting over meerdere jaren sluitend te krijgen zonder te snijden in de capaciteit voor het primaire politiewerk. Maar zo'n uitkomst acht de bewindsvrouw „niet acceptabel”, zo schreef ze in de aanloop van het debat aan de Tweede Kamer.

De politiekorpsen moeten hun begrotingen voor de periode 2009-2012 uiterlijk zaterdag hebben ingediend bij Ter Horst. Op basis daarvan kan ze een actueel oordeel geven over mogelijke toekomstige financiële tekorten. De SP en PVV willen dat het kabinet de bezuiniging van 100 miljoen euro schrapt. Ook de VVD maakt zich zorgen over de gevolgen ervan.

Andere onderwerpen deze week:

Dinsdag 11 november

De VVD wil dat ziekenhuizen alerter worden op kindermishandeling, de PvdA hamert op meer aandacht voor meisjes in het jeugdbeleid, en de ChristenUnie wil de verkoop van softdrugs aan jongeren onder de 21 verbieden. Onderwerpen te over dus, vanmiddag tijdens de begrotingsbehandeling van jeugd en gezin met minister Rouvoet. Zelf zal de bewindsman waarschijnlijk een lans breken voor een debat over de abnormale seksmoraal van de jeugd, al zullen in ieder geval CDA en PvdA met een debat alleen geen genoegen nemen. Verder heeft de minister alvast aangegeven dat hij gemeenten vanaf 2010 veel meer vrijheid wil geven om zelf geld uit te geven aan projecten voor jongeren. Dan zijn allerlei losse regelingen die vanuit de rijksoverheid naar de gemeenten zijn overgeheveld of niet meer bestaan. Rouvoet reageert daarmee op het verzoek van de PvdA om gemeenten meer armslag te geven voor aanpak van probleemjongeren, vooral in de vier grote steden.

Verder houdt de Kamer een overleg met staatssecretaris Huizinga (verkeer) over haar toekomstvisie taxi, die vlak voor de zomer verscheen. In haar visie constateert de bewindsvrouw dat de liberalisering van taxiland niet heeft gebracht wat ervan werd verwacht. Zo zijn de tarieven zijn niet gedaald en is evenmin het aantal ritten gestegen. De kwaliteit van taxi’s is onduidelijk en de waardering van potentiële klanten voor taxi’s is afgenomen. Huizinga wil daarom de wet aanpassen waarmee taxi’s een vervoersplicht krijgen. Hierdoor mogen ze geen ritten meer weigeren, zoals nu vaak gebeurt bij (korte) ritten. Verder wil ze gemeenten weer de mogelijkheid geven eisen te stellen aan welke taxi’s op een standplaats mogen staan.

Woensdag 12 november

Naast het tweede deel van de begroting jeugd en gezin staat vandaag ook de begroting buitenlandse zaken op het programma. Afgelopen zaterdag lichtte minister Koenders (ontwikkelingssamenwerking) al een tipje van de sluier op: het subsidiestelsel voor ontwikkelingssamenwerking gaat wat hem betreft op de schop. Steun voor basale onderwijs- en gezondheidsprojecten blijft belangrijk, zei de bewindsman, maar daarnaast moet er vooral meer aandacht komen voor economische groei en werkgelegenheid in ontwikkelingslanden.

Bewindspersonen hebben zich schuldig gemaakt aan handel met voorkennis, zo onthulde PVV-Kamerlid Hero Brinkman eind oktober tijdens het Kamerdebat over de toekomstige splitsing van de Nederlandse Antillen. De ministers –namen weigerde hij te noemen- wilden door aankoop van onroerend goed op het eiland Bonaire, speculeren op een waardestijging, die misschien zou volgen als het eiland in 2010 een Nederlandse gemeente wordt.

Enkele uren na deze ‘onthulling’ voelde de Rijksvoorlichtingsdienst, de RVD, zich genoodzaakt een brief de wereld in te sturen waarin staat dat minister Eurlings een tweede huis op Bonaire heeft, maar dat dit geen probleem is. Krap een week later stuurt minister Bos een brief naar de Kamer, waarover vanmiddag wordt gedebatteerd. Ook andere bewindspersonen zijn in het bezit van een tweede huis, zo schrijft Bos. Zo hebben minister Van der Hoeven (CDA), Klink (CDA) en staatssecretaris Dijksma (PvdA) een tweede huis dat (mogelijk) verhuurd wordt, en verhuren de PvdA-ministers Vogelaar en Cramer hun eigen huis (deels) onder. Staatssecretaris Aboutaleb (PvdA) heeft onlangs twee huizen verkocht. Geen van de huizen staat echter op de Antillen, waardoor Brinkman niet hoeft te rekenen op enige bijval van zijn collega’s.


Donderdag 13 november

De ambtenaren van het consulaat-generaal in Rio de Janeiro hebben in 2004 geen strafbaar feit gepleegd toen zij noodpaspoorten verstrekten aan twee Nederlanders die waren veroordeeld voor het maken en verspreiden van kinderporno. Reden voor minister Verhagen van buitenlandse zaken om de Paspoortwet, die dit mogelijk maakte, aan te veranderen. Vandaag praat de Kamer met de bewindsman over zijn voorgestelde aanpassingen. „Het kan niet zo zijn dat mensen die verdacht worden van zeer ernstige misdrijven, daarvoor geen verantwoording hoeven af te leggen”, zei Verhagen vlak voor de zomer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden