Week 43: Debat over ING

null Beeld

Na een weekje uitrusten komt de Tweede Kamer vandaag weer terug van het herfstreces. Naast twee begrotingen(economische zaken en koninkrijksrelaties) staat er deze week niet al te veel op de agenda. Al zal er ongetwijfeld nog een debat komen over de injectie van 10 miljard euro in de ING Bank.

Hoewel PvdA en CDA hebben aangegeven zich te kunnen verenigen met dit kabinetsbesluit, kondigde GroenLinks direct na de bekendmaking aan een debat over de kwestie te willen.

De fractie wil nu eindelijk wel eens een volledig beeld van de situatie hebben. Verder wil Groenlinks dat de zittende bestuurders bij ING een deel van hun salaris inleveren. Als bestuurders het zo slecht gedaan hebben, dan moeten ze maar inleveren op hun basissalaris, exit bonussen en aandelenopties, zo redeneert de oppositiepartij.

Ook de SP is kritisch. Zo zou Bos veel te veel betaald hebben en zouden de aandeelhouders ten kosten van de belastingbetalers profiteren van de redding. Liever hadden de Solcialisten gezien dat Bos de ING -evenals ABN Amro en Fortis- volledig had genationaliseerd.

Een ander debat dat nog niet gepland is, maar wellicht nog wel gevoerd wordt, is het debat over de voordracht van staatssecretaris Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam. Vorige week donderdag kondigde de PVV aan de benoeming van de huidige bewindsman te willen voorkomen. De fractie meent dat Aboutaleb geen burgemeester kan worden, omdat hij zowel ween Nederlands als een Marokkaans paspoort heeft. Dat kan leiden tot loyaliteitsproblemen, stelt de PVV. Of de fractie steun voor een debat heeft, moet dinsdagmiddag blijken tijdens de regeling van werkzaamheden.

Andere debatten deze week:

Woensdag 22 oktober

Aardgasbaten, de rechtspositie van zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel), de Europese aanbestedingsregels‿ om gesprekstof zal de Kamer vandaag niet verlegen zijn tijdens de begroting van economische zaken.

Om met die laatste te beginnen: wat wil minister Van der Hoeven met de aanbestedingswet? Begin juli verwierp de Eerste Kamer nog haar nieuwe wet, die misschien niet de ideale wet was, gaf de bewindsvrouw toe. Toch moest de wet er komen, vond zij, omdat de huidige praktijk gewoon slecht is. De Eerste Kamer besloot anders en zodoende is het nu de vraag wat Van der Hoeven van plan is. Hoewel over dit onderwerp nog een apart overleg gepland wordt, zal het woord ‘aanbesteden’ ongetwijfeld een aantal keer vallen tijdens het begrotingsoverleg. Al was het maar omdat er de afgelopen maanden veel te doen was rondom de verplichte Europese aanbestedingsregels. Zo bleken veel scholen niet klaar voor het aanbesteden, ontstonden er problemen bij de Thuiszorg en was het aan het streekvervoer evenmin besteed.

Verder spreekt de Kamer met staatssecretaris Timmerman (Europese Zaken) over de laatste Europese top, waar de kredietcrisis centraal stond.

Donderdag 23 oktober

Vandaag komt staatssecretaris Bijleveld naar de Kamer om te debatteren over de begroting Koninkrijksrelaties. Hoewel later vanmiddag er nog een overleg in commissieverband gepland staat over de verhoudingen tussen Nederland en de Antillen, zal de begroting waarschijnlijk grotendeels over hetzelfde onderwerp gaan.

In december wordt een nieuwe stap gezet naar opdeling van de Antillen. Vanaf 2010 moeten Curaçao en Sint-Maarten een vergelijkbare onafhankelijkheid (binnen het Koninkrijk) krijgen als Aruba.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden