Week 4: Spoeddebat Van Middelkoop en de Irak-memo

(ANP Photo) Beeld
(ANP Photo)

Deze week veel aandacht voor de invoering van het elektronisch patiëntendossier en een spoeddebat over de uitspraken van minister Van Middelkoop (Defensie). Omgetwijfeld is er ook veel te doen rond de achtergehouden kritische notitie van Buitenlandse Zaken over de Nederlandse steun voor de inval in Irak.

Het wordt een spannende week voor minister Van Middelkoop van Defensie. Donderdag houdt de Tweede kamer een spoeddebat over uitspraken die hij deed in De Telegraaf. „Onze missie in Uruzgan stopt in augustus 2010. We gaan ook niet naar een ander gebied. Dat is geen optie.” Premier Balkenende sluit echter helemaal niet uit dat Nederland langer in Afghanistan blijft als de regering daartoe verzocht wordt door bijvoorbeeld de nieuwe Amerikaanse president Obama. Dat zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. Wie er gelijk heeft? "U moet naar mij luisteren", aldus Balkenende. En dus ligt Van Middelkoop onder vuur. Of hij kan aanblijven als minister? "Tuurlijk", antwoordde Balkenende vrijdag op die vraag. Donderdag zal tijdens het spoeddebat blijken hoe de oppositiepartijen daarover denken.

Op initiatief van GroenLinks debatteren de fractievoorzitters deze week over het extra pakket maatregelen dat het kabinet vorige week nam om de economie een handje te helpen. Dat pakket werd allerwege als niet-ambitieus genoeg bekritiseerd. Het kabinet wil vooral de mogelijkheden om met krediet te werken versoepelen. Rechtstreekse steunmnaatregelen zitten niet in de voorstellen, anders dan in veel andere landen in de Europese Unie. Het kabinet houdt at dat betreft liever het kruit droog tot de onderhandelingen over de voorjaarsnota. Dan wordt de hele begroting onder de loep genomen en zouden steunmaatregelen wellicht wel aan de orde kunnen komen.

Voorts trekt de Kamer flink de tijd uit voor de invoering van het elektronisch patiëntendossier (epd). Zowel dinsdag als donderdag staat dat punt op de agenda. Minister Klink (volksgezondheid) wil dat alle ziekenhuizen, apotheken en huisartsenposten per 1 september 2009 op het systeem zijn aangesloten. Door het hele land kunnen artsen dan het dossier met de medische geschiedenis van een patiënt opvragen. Maar het systeem kampt met veel kinderziekten. Ook de privacygevoeligheid van het epd staat ter discussie. Coalitiepartijen PvdA, CDA en CU hebben al aangegeven dat ze een optimale bescherming van de patiënt willen tegen misbruik van informatie uit dat dossier. Artsen die gevoelige informatie toch gebruiken moeten gestraft worden, vindt de coalitie.

Woensdag gaat het in de plenaire zaal over de zorginstelling Philadelphia. Die kampt met grote financiële problemen door mismanagement van de directie. De SP, die het debat heeft aangevraagd, wil dat het hele bestuur van Philadelphia vertrekt.

Tijdens de regeling van werkzaamheden dinsdag agendeerde de kamer ook nog een debat over het uitblijven van de Nederlandse Zorgautoriteit aan de IJsselmeerziekenhuizen.

Ook komt er een spoeddebat over de winkeltijdenwet. SP en SGP bereiden een wetsvoorstel voor om het aantal koopzondagen in te perken. Volgens winkeliers kan dat er echter - mede door de economische crisis - voor zorgen dat er 15.000 tot 20.000 banen verloren gaan in de detailhandel. Ondanks dat het wetsvoorstel nog gepresenteerd moet worden, willen GroenLinks, D66 en VVD toch een spoeddebat. Mogelijk woensdag al.

En verder deze week:

Dinsdag:

Begint met het traditionele vragenuurtje. Ook staat een debat op de agenda over de wijziging van een aantal artikelen in het wetboek van strafrecht om terrorisme harder te kunnen aanpakken. De Vereniging Voor Reizigers biedt een petitie aan over de dure vliegtarieven op de route Amsterdam-Paramaribo. Samen met de SP had de VVR daar een onderzoek naar ingesteld.

Woensdag:

Praat de kamercommissie Verkeer en Waterstaat over het advies van de commissie Alders over de toekomst van Schiphol. Alders overlegde met betrokkenen over hoe Schiphol verder kan groeien, zonder dat de overlast voor omwonenden toeneemt. Zo zullen onder meer vluchten verplaatst worden naar regionale luchthavens als Eindhoven en Lelystad.

De commissie Financiën heeft een gesprek met het Holland Financial Centre over de gevolgen van de kredietcrisis voor de toekomst van de financiële sector.

Ook overlegt de Kamer met minister Rouvoet over de jeugdzorg in de grote steden en de centra voor Jeugd en Gezin.

Wat moet er gebeuren om de geluidsoverlast van AWACS-vliegtuigen van de NAVO in het Limburgse Onderbanken te beperken? Die vraag staat centraal in de commissie VROM, die debatteert over de AWACS die zijn gestationeerd op de vliegbasis bij Geilenkirchen in Duitsland, net over de grens. De kwestie leidde al tot een aantal rechtszaken voor de Raad van State van de gemeente tegen het ministerie van VROM. De SP pleitte eerder voor een vliegverbod van de AWACS-vliegtuigen boven Nederlands grondgebied.

In Justitieverband wordt er gesproken over het pakket aan maatregelen dat de minister van Justitie wil nemen om de aanpak van georganiseerde misdaad en de financieel-economische criminaliteit te versterken. Het gaat dan onder meer over de aanpak van mensenhandel, inmenging van de georganiseerde criminaliteit in de vastgoedsector en grootschalige hennepteelt.

Donderdag:

Spreekt de Kamercommissie Onderwijs over de examens in het hoger onderwijs. Aan de orde komt onder meer een rapport over de verschillen in cijfers tussen door de scholen gemaakte examens, en landelijke examens.

De commissie verkeer bespreekt een aantal maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo wordt onder meer gesproken over het toelaten van de Segway in het verkeer, het tonen van afschrikwekkende beelden van verkeersongevallen om een schrikbeeld op te roepen bij automobilisten en over de proef met een alcoholslot op auto’s, die in Friesland werd uitgevoerd.

Ook de gehandicaptenzorg komt aan de orde in een commissievergadering. Een artikel in Trouw toonde aan dat de zorg voor gehandicapten in de knel komt door een bezuiniging. Donderdag bespreekt de Kamer de reactie van staatssecretaris Bussemaker op dat artikel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden