'Weeg klinisch medische schade bij asielkinderen ook mee'

Marc Dullaert. Beeld anp

INTERVIEW | Minister Leers heeft weinig oog voor de klinisch medische schade die kinderen van asielzoekers tijdens lange procedures oplopen. Dat zegt de Kinderombudsman Marc Dullaert. "Uit onderzoek blijkt dat kinderen eet-, slaapstoornissen en angstpsychoses hebben. In talloze gevallen. En dat is niet weekhartig van mij, maar iets waar we ons met z'n allen dood van moeten schrikken."

De Kinderombudsman baseert zich onder meer op nationaal en internationaal onderzoek naar het effect van lange asielprocedures en de daarbij horende onzekerheid en angsten op kinderen. "Het is belangrijk te weten wat we deze kinderen aandoen. We hebben het hier niet over ontwikkelingsstoornisjes ofzo. Of een kind dat een beetje zenuwachtig is. In het onderzoek zie je, bij gezinnen die langer dan vijf jaar in de procedures zitten, zwaar getraumatiseerde kinderen, vergelijkbaar met oorlogstrauma's", aldus Dullaert.

Worteling
De Adviescommissie Vreemdelingenzaken (ACVZ) adviseerde Leers en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gisteren, bij de beoordeling van uitgeprocedeerde asielzoekers niet alleen te kijken naar hun schrijnende verhaal maar ook naar de worteling van de gezinnen in de samenleving en het perspectief in Nederland. Dullaert wil daar de klinisch medische schade bij kinderen aan toevoegen. Daar zijn volgens hem al meetinstrumenten voor. "Het gaat niet om hele volksstammen, of duizenden, maar wel om meer getraumatiseerde kinderen dan we denken."

Daarnaast pleit Dullaert ervoor het belang van het kind bij alle afwegingen voorop te stellen. "Uit onderzoek blijkt dat kinderen, soms in tegenstelling tot hun wat geïsoleerde ouders, door school en voetbalvriendjes supersnel integreren en vernederlandst zijn. Maar in procedures wordt dat nu niet meegewogen."

Twee maten
De Kinderombudsman wijst erop dat de overheid wat dat betreft met twee maten meet. "In de vreemdelingenwet is er veel minder oog voor het kind dan in het familierecht. Daarin staat het belang van het kind voorop. Kinderen worden eventueel zelfs uit huis geplaatst, als de situatie daar om vraagt. In het asielrecht volgt het kind de ouders, er ontbreekt een individuele toets." Dullaert wijst ook op het Haags Kinderontvoeringsverdrag. Als een kind door één van de ouders wordt ontvoerd en een jaar in een ander land verblijft, wordt volgens dat verdrag al gekeken of er worteling in dat land heeft plaatsgevonden.

Bij de commotie rond de jonge alleenstaande asielzoeker Mauro leverde Dullaert al kritiek op de positie van het kind in het Nederlandse asielbeleid. Hij noemde de mogelijke uitzetting van de Limburgse Angolees Mauro inhumaan en zei dat de overheid het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) van de Verenigde Naties schendt. Het ministerie legt dat verdrag anders uit. "Onbegrijpelijk", zegt Dullaert die ook uit het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM), de grondrechten van de Europese Unie en een recente uitspraak van de centrale Raad van Beroep opmaakt dat de overheid over de schreef gaat. "Er is jurisprudentie. En geen twijfel mogelijk", aldus Dullaert.

Het ministerie stelt dat de kwetsbare positie van kinderen, in lijn met het kinderrechtenverdrag, op veel plaatsen in het Nederlandse vreemdelingenbeleid gewaarborgd is. "Maar het blijft elke keer weer een individuele afweging van verschillende belangen", zegt een woordvoerder van Leers. "Er is het belang van het kind, maar ook dat van een zorgvuldig asielbeleid waarin mensen die geen asiel krijgen terugmoeten."

 Het is belangrijk te weten wat we deze kinderen aandoen  
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden