Wedstrijdje (on)christelijk welkom heten aan TU Delft

Al vier jaar lang plaatsen christelijke wetenschappers aan de TU Delft bij het begin van het academisch jaar een advertentie in de universiteitskrant om studenten welkom te heten.

Maar dit jaar is hun gebaar gekopieerd door seculiere collega's, die de nieuwkomers in een eigen advertentie minstens zo hartelijk begroeten. Daarachter gaat ergernis schuil over het gelovige initiatief.

"Die christelijke advertentie is een aantal mensen al langer een doorn in het oog", zegt Dap Hartmann, hoofddocent innovatie en ondernemerschap. "Ik vind het onverstandig als wetenschappers zich als levensbeschouwelijke groep presenteren. Waarom afficheren deze mensen zich als christelijke wetenschappers? Wij doen dat als atheïstische wetenschappers toch ook niet? Wetenschap is wetenschap."

Hartmann, 'altijd in een voor een grap', wilde aanvankelijk een satirische versie van de christelijke advertentie maken, maar besloot na overleg met collega's tot een gematigder aanpak.

Geen satire, wel een variatie. Stellen de gelovige wetenschappers dat 'de studententijd bij uitstek een periode is om na te denken over de grote vragen van het leven, over God en de zin van alles', de seculiere wetenschappers (atheïsten noemen ze zich niet) formuleren het net iets anders.

"Kan wetenschap al onze vragen beantwoorden? Wat is waarheid, en hoe kunnen we die onderscheiden van mythe?" Wie daarover wil praten, wende zich tot een van de 14 ondertekenaars.

De christelijke advertentie - ze vullen samen een pagina in universiteitskrant Delta - nodigt ook uit tot een gesprek en verschaft daarvoor 29 namen.

Een van hen is Cees Dekker, hoogleraar biofysica. Hij is ongelukkig met de actie van Hartmann.

"We moeten niet in een richtingenstrijd verzeild raken, dat zou een beetje flauw zijn. Alles wat wij willen is studenten een klankbord bieden vanuit onze eigen overtuiging. Niet om te beweren dat er zoiets zou bestaan als christelijke wetenschap, maar om te laten zien dat er ook christenen aanwezig zijn binnen de wetenschap. Als dat leidt tot een wedstrijdje welkom heten moeten we er volgend jaar misschien maar mee stoppen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden