Wedstrijd / Promotie voor kapitalistisch idealisme

In het Amsterdamse Okura-hotel strijden teams van studenten uit de hele wereld voor het wereldkampioenschap vrij ondernemen. Hun boodschap: Kapitalisme kan hand in hand gaan met de strijd tegen armoede en milieuvervuiling.

AMSTERDAM - ,,En de finalisten zijn ....''. Topman Tom Coughlin van het Amerikaanse supermarktconcern WalMart houdt de spanning er nog even in. Als hij na Zuid-Afrika, Rusland en Amerika ook Ghana opleest zijn de Afrikaanse studenten in de zaal niet te houden. Ook de verliezers uit Botswana vliegen elkaar huilend van vreugde in de armen.

In het Amsterdamse Okura hotel hebben 24 teams van studenten uit onder andere Amerika, Oezbekistan, Brazilië en Rusland zich in hun netste jasje en mantelpak gehuld voor hun strijd om een plaatsje in de finale van de wedstijd voor studenten in vrij ondernemerschap. Zelfs China, dat geen vrije markteconomie heeft, was van de partij.

Het evenement wordt georganiseerd door SIFE wat staat voor students in free enterprise (studenten in vrij ondernemerschap). Deze club werd in 1975 door een Texaanse zakenman opgericht. SIFE moest de slechte reputatie die het kapitalisme in de jaren zeventig onder studenten had, zien op te vijzelen.

Inmiddels hebben meer dan 1200 universiteiten en hogescholen uit 31 landen zich bij het initiatief aangesloten. Sinds een aantal jaren organiseert SIFE deze wedstrijd waarbij de studenten moeten laten zien hoe zij de ideeën achter de vrije markteconomie hebben verspreid. Dit jaar moesten die projecten ook in het teken staan van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

,,Ik heb van de zenuwen de hele nacht niet geslapen. Kijk maar'', zegt een opgeluchte Jonathan Atingdui uit Ghana terwijl hij naar zijn rode ogen wijst. ,,Gelukkig verliep onze presentatie bijna vlekkeloos.''

Samen met zijn drie medestudenten heeft Atingdui de juryleden bestaande uit directeuren van grote multinationals als Nestlé en Electrolux verteld hoe zij in Ghana zeven projecten hebben opgezet die het vrije ondernemerschap onder zijn landgenoten op een duurzame manier moeten stimuleren. Zo slaagden de studenten er onder andere in de levensstandaard van een Ghanees dorp te verhogen door hen te leren zeep te produceren en hielpen ze vrouwelijke marktverkoopsters hun stek op een meer professionele manier te bestieren. Net als de andere teams wordt hun 23 minuten durende presentatie geïllustreerd met vlotte muziek en filmpjes van de projecten.

Mochten de Ghanezen vandaag de finale winnen dan gaan zij niet naar huis met een grote zak geld. ,,Het gaat om de eer'', zegt SIFE's president Alvin Rohr. ,,Het is de bedoeling dat de studenten van elkaar leren. Zo zie ik in de presentaties van vandaag ideeën terug die vorig jaar geopperd zijn. Bovendien kunnen de studenten niet alleen zichzelf maar ook hun land aan de hier aanwezige bedrijven presenteren''

Topman Alfred Schwan van het gelijknamige bedrijf dat onder andere de Chicago town diepvriespizza verkoopt is in elk geval onder de indruk van de studenten die hij vandaag heeft gezien. ,,Ons bedrijf is dankzij een simpel idee uitgegroeid tot een multimiljarden bedrijf. Dat zou deze jongeren hier ook zo maar kunnen gebeuren.

Gastland Nederland doet zelf niet mee. Waarschijnlijk komt daar volgend jaar verandering in. Zes hogescholen hebben al laten weten dat ze volgend jaar ook willen meedingen. Een vertegenwoordiger van de Hogeschool Drenthe heeft zijn licht al bij het hoofdkantoor van SIFE in Amerika opgestoken en ziet het wel zitten om volgend jaar ook mee te doen. ,,Het is erg leuk, maar wel erg Amerikaans'', verzucht hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden