Wederom zonnig meiweer

Een meiwinter in het noorden van Europa. In het overgangsgebied tussen arctische en polaire luchtmassa’s heeft het zaterdag in vooral het midden van Zweden zwaar gesneeuwd. In het plaatsje Leksand lag vrijdagochtend geen sneeuw, zaterdagochtend echter 15 en gisterochtend zowaar 30 centimeter. Verder werd gisternacht in Midden-Noorwegen in Finsevatn -13,0º gemeten en komt de maximumtemperatuur in Lapland, waar de daglengte inmiddels zo’n 23 uur bedraagt, maar net boven nul uit. In Kautokeino werd het vrijdag niet warmer dan 1,0 en zaterdag 1,5º. Inmiddels heeft de koude, droge Scandinavische lucht ook ons land bereikt.

Vanochtend vroeg kan het op klomphoogte lokaal een graadje hebben gevroren. Vanmiddag wordt het maximaal circa 15 graden. Het weerbeeld kenmerkt zich door zonneschijn maar er zijn vooral landinwaarts ook stapelwolken en in het noorden kan aanvankelijk nog een buitje vallen. De wind is zwak tot matig en waait uit noordelijke richtingen. De komende dagen wordt de invloed van een Noordzee-uitloper van een sterk Groenlands hogedrukgebied, dat zich naar de Noordelijke IJszee verplaatst en tot 1035 hPa versterkt, groter. Dat betekent morgen, woensdag en donderdag droog en zonnig weer. Het kwik loopt langzaam op en kan donderdag op veel plaatsen weer de grens van 20 graden overschrijden.

Ook de nachten worden minder koud al sluit ik de komende nacht de kans op vorst aan de grond niet uit. Verder opnieuw een week met winden uit richtingen tussen noordoost en oost. Naar het einde van de week toe dringen van het zuiden uit vochtig warme luchtmassa’s naar ons land op. Er komt dan meer bewolking en de kans op een (onweers)bui neemt toe. De kans op een omslag is echter niet groot.

Wat dat betreft beleven we dus geen kopie van bijvoorbeeld mei 2000. Toen werd het halverwege mei na een historisch lange reeks zomerse dagen (12 op rij), wisselvallig met aan het eind van de maand zelfs een zware storm. Afgelopen zaterdag regende het aanvankelijk vooral in het zuiden, later vooral in het noorden en noordwesten van het land. Over het algemeen vielen er geen grote hoeveelheden. Tot nu toe is er op Schiermonnikoog nog maar 1 mm opgevangen, in Stavenisse staat de teller voor mei op 61 mm. Zaterdag was trouwens een kille dag (Hoorn 11,6º).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden