Wederom tellen, maar nu planten: winterse bloeiers

Vlinders, tuinvogels, spinnen: we tellen heel wat af, zo door het jaar heen. Meestal gaat het om beestjes, maar daar brengt Floron (Floristisch Onderzoek Nederland) nu verandering in. Tussen Eerste Kerstdag en 4 januari kunnen we op onze uitbuikwandelingen na een copieuze lunch of brunch voor het eerst ook georganiseerd planten tellen.

Bloeiende wilde planten, wel te verstaan. Je moet je benen dus wel verder strekken dan een rondje eigen tuin, want voor de plantenjacht tellen bloeiende tuinplanten niet mee. Op naar bos of hei dus, of gewoon een blokje om in stad of dorp. Floron is benieuwd hoeveel verschillende planten er in de donkerste dagen van het jaar nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien. Het kan gaan om planten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn, om planten, als de Paarse dovenetel, die nóg bloeien omdat het niet vriest, en om planten die door omstandigheden nu al bloeien, zoals de voorjaarsbode Vroegeling.

De spelregels van de eindejaars plantenjacht zijn eenvoudig: kies een moment tussen 25 december en 4 januari, met goed weer voor een wandeling. Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan. Geef de resultaten door aan Floron via www.plantenjacht.nl. Op deze website is ook een zoekkaart te downloaden met foto's en namen van de meest algemene winterbloeiers.

Op verschillende plaatsen in Nederland worden ook gezamenlijke wandelingen georganiseerd waarop je onder deskundige leiding op zoek gaat naar bloeiende planten. Waar en wanneer staat op de facebookpagina FloronNederland.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden