Wederom in de aanbieding: de noodlijdende speelgoedketen Intertoys

null Beeld ANP
Beeld ANP

Intertoys heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. ’s Lands grootste speelgoedwinkelketen hoopt zich zo de schuldeisers van het lijf te houden, in ieder geval tijdelijk.

Koos Schwartz

Die tijd wil de leiding van Intertoys gebruiken om met hulp van twee bewindsvoerders een plan te maken om de verlies lijdende keten te reorganiseren. De keten staat te koop. De winkels van Intertoys in Nederland blijven voorlopig open. Er zouden volgens een ingewijde drie partijen zijn die Intertoys willen overnemen.

Intertoys, tot ruim een jaar geleden onderdeel van het Blokker-concern, heeft het al jaren moeilijk. Het grote probleem van de keten heet internet. Ongeveer de helft van al het speelgoed wordt via internet gekocht. In 2014 was dat nog een kwart. Het Blokker-concern investeerde veel te laat in internet, waardoor Intertoys marktaandeel verloor aan partijen als Bol.com. Ook prijsvechters als Kruidvat en Action zijn geduchte concurrenten van de speelgoedketen.

Eind 2017 zijn de Intertoyswinkels (waartoe ook de vestigingen van Bart Smit behoorden) gekocht door de Britse investeerder Alteri. Die wilde onder meer in internet investeren. Probleem was dat Nextail, de organisatie achter de webwinkels van het Blokker-concern, was opgeheven. Intertoys moest in alle haast een nieuwe organisatie optuigen.

Opfriscursus

Alteri benoemde nieuwe managers bij Intertoys die werk maakten van de verkoop van voorraden (met flinke kortingen) en die het personeel op opfriscursus stuurden. Afgelopen november zei directeur Roland Armbuster nog in Het Financieele Dagblad dat Intertoys over anderhalf jaar winstgevend zou zijn.

Intertoys heeft ongeveer driehonderd winkels in Nederland en België. De Belgische winkels vallen buiten het faillissement. Daarnaast zijn er honderd winkels die worden gerund door franchisers. Er werken ongeveer 3200 mensen, samen goed voor 1600 voltijdbanen. De omzet van de keten bedroeg ongeveer 475 miljoen euro in 2017.

De vakbonden willen met de directie van Intertoys om tafel. Personeelsleden zijn op de hoogte gesteld van de aanvraag voor surseance van betaling. Volgens een ingewijde zijn er ongeveer honderd winkels die slecht presteren. Het kan zijn dat die vestigingen dichtgaan. Daarnaast legt Intertoys het op internet nog altijd ruim af tegen webwinkels als Bol.com.

Het lijkt erop dat Alteri, dat eerder een aantal schoenenwinkels van het Macintosh-concern overnam, zich in de koop van Intertoys heeft verslikt en weinig fiducie meer heeft in de keten. Op zijn website bevestigt de Alteri dat een ‘grote herstructurering van de huidige organisatie essentieel is’. De investeerder wijst erop dat de omzet van speelgoedwinkels in de afgelopen tien jaar met 50 procent is teruggelopen. Uit onderzoek van ABN Amro bleek vorig jaar dat 30 procent van de speelgoedwinkels sinds 2005 zijn deuren heeft gesloten.

De naam van de ingewijde is bij de hoofdredactie van Trouw bekend.

Lees ook:

De speelgoedwinkel krijgt het niet cadeau

Het aantal speelgoedwinkels loopt hard terug door de zware concurrentie van webwinkels, Action en Kruidvat. Waar moegestreden winkeliers de moed opgeven, gaan andere door met een hoofd vol nieuwe ideeën.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden