Wederom gaat de eer naar een wielwebspin

JOOP BOUMA

Feest voor de platte wielwebspin. De schoonheid is door tientallen spinnenexperts in Europa verkozen tot de spin van het jaar 2017. De platte wielwebspin onttroont daarmee de kegelspin, die vorig jaar door 78 deskundigen uit 26 Europese landen werd verkozen.

Maar de titel blijft in de familie, want ook de kegelspin behoort tot de grote groep wielwebspinnen, die wereldwijd meer dan 3000 soorten telt.

De platte wielwebspin, Nuctenea umbratica, is een vrij algemene wielwebspin. Ook de kruisspin is lid van die familie. Toch zullen weinig mensen dit diertje kennen aangezien hij vooral 's nachts actief is. Overdag houdt de soort zich verborgen in een spleet onder een raamkozijn of schutting en vaak ook onder boomschors.

's Nachts zit de spin in zijn web. De Nederlandse naam verwijst naar het ietwat afgeplatte lijf. Dat maakt het makkelijker weg te kruipen in kieren en andere nauwe ruimtes.

De spin van het jaar is donkergrijs tot zwart met lichtere randjes rond de bladfiguur op het achterlijf. Op de buikzijde van het achterlijf zitten twee opvallende witte vlekken, zoals bij veel wielwebspinnen.

Bij deze donker gekleurde soort zijn die vlekken ook 's nachts goed te zien. Het grofmazige wielweb van de spin kan groot zijn, afhankelijk van de aanwezige ruimte. De belangrijkste prooien van deze soort zijn wat grotere nachtvlinders. Maar deze spin lust ook graag langpootmuggen.

De Europese Arachnologische Vereniging wil met de verkiezing aandacht vragen voor de spin. Het Naturalis Biodiversity Center in Leiden verzamelt gegevens over verspreiding en vindplaatsen van spinnensoorten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden