Wedergeboren christenen geven Santorum electoraal duwtje

Rick Santorum dinsdag nadat bekend werd dat hij de voorverkiezingen in Alabama en Mississippi heeft gewonnen Beeld AFP
Rick Santorum dinsdag nadat bekend werd dat hij de voorverkiezingen in Alabama en Mississippi heeft gewonnenBeeld AFP

Bij voorverkiezing in de Amerikaanse staten Alabama en Mississippi maakten evangelicalen dinsdag de dienst uit. Volgens exit polls noemt maar liefst tachtig procent van de stemmers zich wedergeboren christen - een jaarrecord.

Robin de Wever

De rooms-katholieke Rick Santorum blijkt in evangelicale kringen opnieuw favoriet. Het is bepaald geen geheim dat (orthodoxe) christenen het electoraat in Alabama en Mississippi domineren. De staten vallen niet alleen op vanwege hun religiositeit, meldt persbureau AP. Nergens in het land ligt het aantal hoogopgeleiden zo laag.

Santorum haalde ruim een derde van de stemmen. Zijn tegenstander Mitt Romney, tegen wie hij strijdt voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen, bleef steken op 30 procent (Mississippi) en 29 procent (Alabama).

Onbekend geloof
Het resultaat strookt met eerdere stemmingen: Romney scoort slecht in staten met een overwegend christelijk electoraat. Conservatieve christenen hebben weinig op met zijn mormoonse geloofsovertuiging. Velen zien het mormonisme als een vreemd en onbekend geloof, sommigen noemen het een theologische dwaalleer.

Supporters van Romneys tegenstanders speelden daar de laatste maanden op in door zich negatief uit te laten over het mormonisme. Tweederde van de protestanten ziet mormonen als christenen. Onder evangelicalen is dat één derde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden