Wedden

In de Amerikaanse sportwereld is flinke beroering ontstaan rond de voormalige grootheid uit de honkbalwereld, Pete Rose.

Mart Smeets

Deze mannetjesputter is thans 61 jaar oud en nog altijd 'held' van het volk. Je zou hem een beetje kunnen vergelijken met Willem van Hanegem. Qua uitstraling dus, misschien ook wel in enkele karaktertrekjes, zoals een vrij hoge aaibaarheidsfactor en het feit dat de gewone sportvolger met hem wegloopt.

Rose nu is sinds 1989 op de zwarte lijst van de Major League Baseball geplaatst omdat men uitvond dat hij, als oud-speler en coach van de Cincannati Reds, op honkbalwedstrijden had gewed.

Wedden op uitslagen kan in Amerika; je speelt bij bookmakers en kan dus veel geld verdienen als je de wereld een beetje kent.

Vandaar dat het MLB-mensen ten strengste verboden is te wedden, een regel die iedereen kent en dient te respecteren.

Een commissie vond uit dat Rose tussen 8 april en 5 juli 1987 op 412 uitslagen had gewed en Rose werd officieel voor zijn leven geschorst. Men vond tevens uit dat hij 52 keer op de uitslag van zijn eigen ploeg had gespeeld.

Rose, de verpersoonlijking van de harde werker, van de speler die aansprak bij het gewone publiek (zijn bijnaam was Charly Hustle) en een buitengewoon goed honkballer, verloor zijn goede naam en werd in de strafbank gezet. Hoe goed hij ook als speler geweest was, hij zou nooit in aanmerking komen voor een plaats in de Hall of Fame. Daarvoor waren zijn wedovertredingen te zwaarwegend. Hij zou ook niet meer in het georganiseerde honkbal mogen werken en werd dus, vanaf 1989, een martelaar binnen zijn eigen sportwereld.

In 1997 vroeg Rose zelf herziening van de MLB maatregelen aan, maar kreeg een dichte deur voor zich: eens gestraft, bleef gestraft. Hij bleef inmiddels wel een publiek figuur, liet zich fêteren en vieren, bezocht fairs en tentoonstellingen waar honkbalverzamelaars graag veel geld neertelden voor een handtekening van de voormalige (gevallen) held.

Een aantal van zijn vroegere collega's heeft onlangs een flink offensief ingezet om Rose toch in de Hall of Fame te krijgen. Vijf jaar geleden bleek de deur nog steeds op slot te zitten, maar de laatste week werd een kiertje zichtbaar.

De baas van alle honkballers, Bud Selig (in Amerika luidt zijn titel: commissioner) heeft de laatste maanden een aantal niet zo verstandige maatregelen genomen en zijn populariteit is flink tanende. Dus?

Dus heeft de man een truckaart nodig om weer stevig in het zadel te komen. En dus luistert hij nu naar de eventuele mogelijkheid Rose 'te herinstaleren'. Dat zou betekenen dat de volksheld per december 2003 aangewezen kan worden voor de Hall of Fame.

Bij een groot gedeelte van het Amerikaanse sportpubliek is deze actie met luid gejuich ontvangen, maar conservatieve lieden blijven bij hun mening: eens geschorst, altijd geschorst. Nu maar eens kijken hoe politiek binnen de sport werkelijk werkt.

Kan de commissioner zijn eigen lijf redden (of zijn macht handhaven) door Rose weer in genade aan te nemen?

Als dat gebeurt zal Rose moeten toegeven dat hij ooit gewed heeft op honkbalwedstrijden, dat heeft Selig al laten doorschemeren. Tot nu toe heeft Rose dat altijd ontkend en heeft hij ooit gezegd bij die woorden te zullen blijven.

Interessant om te zien wie hier gaat buigen. Of barsten.

Ik zie in Pete Rose een aankomend Hall of Famer, hoe dan ook. Wedden?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden