Wedden dat Hillary Clinton gewoon president wordt?

Peilingen zitten er steeds vaker naast, inzet bij wedkantoren lijkt betrouwbaarder

De Amerikaanse opiniepeilingen zijn in een crisis beland: ze grijpen steeds naast de uitslagen. Zo werd voorspeld dat Clinton de voorverkiezingen in Michigan in maart zou gaan winnen, maar toch won Sanders. En in Iowa ging het ook al mis: Trump zou volgens de polls de overwinning behalen, maar Ted Cruz kreeg de meeste stemmen.

Nate Silver, een politiek analist die op zijn website FiveThirtyEight de presidentsverkiezingen volgt, twijfelt aan de betrouwbaarheid en representativiteit van de opiniepeilingen. En hij is niet de enige.

Peilingen zijn onmisbaar, stelt Donald F. Kettl, hoogleraar in publiek beleid aan de Universiteit van Maryland, desgevraagd per mail: "Peilingen zijn de enige manier om de stemming onder het publiek te meten. Bovendien helpen polls journalisten om verhalen te schrijven over de kandidaten en over de belangrijkste kwesties. Uitslagen van polls worden ook gebruikt in, en bepalen, de campagnes."

Maar ook Kettl weet dat nauwkeurig peilen erg lastig is. Steeds minder mensen zijn bereid deel te nemen aan peilingen. Volgens onderzoeksinstituut Pew reageert nog maar 9 procent van de Amerikaanse kiezers die gevraagd worden.

En er is een technologisch obstakel bijgekomen: de enquêtes worden van oudsher telefonisch afgenomen. En dat wordt lastiger nu mobieltjes het van de vaste lijn overnemen. "Mobiele bellers zijn moeilijker te bereiken, omdat zij kunnen zien wie hen wil bereiken", zegt Kettl.

Charles Franklin, een vooraanstaande Amerikaanse opiniepeiler, kent het probleem: "Een lage respons is niet zo erg, zolang de redenen om niet te reageren niet gebonden zijn aan politieke voorkeuren."

Daar kan een probleem opduiken, want oudere Amerikanen hebben vaak nog een vaste telefoon, en zij stemmen anders dan jongeren, die mobiel bellen. Franklins bedrijf peilt daarom de helft per vaste telefoon en de helft per mobiel. Het zet professionele interviewers in, geen studenten. En er wordt meerdere keren naar een persoon gebeld. Mensen blijken dan best bereid de telefoon op te nemen, zegt Franklin: "Het is geen permanente onwil, het ligt meer aan het moment."

Om de jongere generaties goed vertegenwoordigd te krijgen in de opiniepeilingen, worden inmiddels ook peilingen via internet gehouden. Volgens critici zijn dat de onbetrouwbaarste peilingen die er zijn. Maar Franklin ziet er toekomst in, zolang die peilingen op dezelfde gedegen manier worden uitgevoerd als via de telefoon.

Ook Richard Johnston, hoogleraar politicologie, verwacht dat de toekomst aan internetpolls is.

Een andere Amerikaanse deskundige op dit gebied, Justin Wolfers, ziet een veel betrouwbaarder bron: de wedkantoren. "De vraag is daar niet: op wie ga je stemmen?, maar: wie gaat volgens jou winnen? Op wie zet je je geld? Geen woorden, maar daden dus. En dat zal leiden tot betrouwbaarder uitkomsten, want mensen verwedden niet zomaar hun geld."

Uit onderzoek van Wolfers blijkt dat wedkantoren anderhalf keer meer accuraat zijn dan opiniepeilingen. Kijken naar de odds in de wedkantoren is bepaald niet nieuw , zegt Wolfers: "Wedden op de verkiezingen gebeurde honderd jaar geleden ook al. Als je The New York Times leest van begin negentiende eeuw, zul je berichten vinden over de uitkomsten van de wedkantoren. Peilingen waren er toen nog niet."

Kijk je nu naar de Amerikaanse wedkantoren dan is er geen twijfel wie de nieuwe president wordt: Hillary Clinton. Een gemiddelde van de grote wedkantoren, vermeld op de website oddschecker.com, stelt haar odds 4 tegen 10; zet je 100 dollar op Clinton, en wint ze de verkiezingen, dan krijg je een bescheiden 140 dollar terug. Een half jaar geleden, in november, waren de bookmakers nog minder zeker van haar overwinning; toen stond Clinton op 11/10, en zou 100 dollar inzet een uitkering van 210 dollar hebben opgeleverd.

En opvallend: ondanks al zijn tromgeroffel van de afgelopen maanden zijn de odds van Donald Trump niet heel hoog. Hij staat nu op 9 tegen 2. Voor wie bereid is 100 dollar te zetten op zijn overwinning, hebben de bookmakers 550 dollar in kas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden