Website voor tienermeiden:meteen goud

Wat is de beste christelijke website? In vijf categorieën is gisteren een Gouden Webfish Award uitgereikt, voor organisaties en personen in het Nederlandse taalgebied die via internet het christelijk geloof het afgelopen jaar het beste onder de aandacht hebben gebracht.

In de jury onder leiding van Eric van den Berg van Katholiek.nl zaten Frank Bosman, spraakmakend cultuurtheoloog aan de Tilburg School of Catholic Theology, Trouw-redacteur Monic Slingerland, Jaap Marinus en Erik Drenth van Staatgeschreven.nl, winnaars van vorig jaar, Marloes Nouwens-Keller, communicatie-adviseur Protestantse Kerk in Nederland en Janneke Nijboer, dominee bij de Protestantse Kerk in Noordwijk, ook winnaar van 2011. Ook het publiek kon de sites beoordelen. De publieksstem telde in het eindoordeel mee als één jurystem.

Het idee voor het bekronen van de beste christelijke website komt oorspronkelijk uit Duitsland. In Nederland zijn de Webfish Awards nu voor de vijfde maal uitgereikt. Dat gebeurde gisteren in Utrecht.

Categorie sociale media

Op Twitter en Facebook zijn kerken wel actief, maar met de app voor de iPhone loopt de Stadskerk VB Groningen voor de troepen uit. Reden voor de jury van de Webfish Award om deze Vrije Baptistengemeente een Gouden Webfish toe te kennen, in de categorie sociale media.

Categorie organisaties

Verrassende winnaar in de categorie organisaties is IgnisWebmagazine.nl. Dit online-tijdschrift van de Nederlandse jezuïeten springt eruit, volgens de jury, door de opvallend actuele inhoud en eigentijdse vormgeving. Het is volgens de jury uitstekend gelukt, 'een herkenbare plaats op internet te creëren waar mensen informatie, verdieping en inspiratie kunnen vinden'.

Categorie oecumene

In de categorie oecumene kwam een beperkt aantal inzendingen binnen. De jury bekroonde de website NieuwWij.nl. De website onderscheidt zich door de aandacht voor een groot aantal religieuze stromingen, aandacht voor actualiteit en ruimte voor opinie en discussie.

Categorie particulieren

Over de site HethuisvanBelle.nl hoefde de jury nauwelijks na te denken. Meteen goud, in de categorie particulieren. Een speelhuis op internet, helemaal toegesneden op de doelgroep van christelijke tienermeiden, zonder dat de maaksters hun visie opdringen.

Categorie plaatselijke kerken

De website OpenKerkLeiden.nl kreeg de gouden Webfish in de categorie plaatselijke kerken. De inzending in die categorie is volgens de jury sterk wisselend van kwaliteit. Die van OpenKerkLeiden springt eruit door de vormgeving, die zelfs ruimte biedt voor online biechten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden