Website gemeente is doolhof voor blinden en doven

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Websites van gemeenten zijn nog steeds slecht toegankelijk voor slechtzienden, slechthorenden of mensen met een andere beperking. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van binnenlandse zaken blijkt dat 98 procent niet voldoet aan de door de overheid opgestelde richtlijnen, die ervoor moeten zorgen dat iedereen de juiste informatie op websites vindt.

Er gaat veel mis: een filmpje dat uitlegt wat de WOZ-waarde van een huis is wordt niet ondertiteld, waardoor iemand die doof is het niet kan volgen. Of een website kan alleen bestuurd worden met een muis, waardoor iemand met bijvoorbeeld rsi er moeite mee heeft.

Volgens afspraken tussen het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uit 2008 hadden alle sites eind 2010 helemaal op orde moeten zijn. Minister Donner van binnenlandse zaken verschuift de deadline nu naar 2015. Als het dan nog niet goed is, gaat hij de gemeenten verplichten de richtlijnen uit te voeren, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Ron Beenen van het expertisecentrum Accessibility, dat het onderzoek uitvoerde, vindt het een kwalijke zaak dat een verbetering zo lang op zich laat wachten. "De overheid zou het goede voorbeeld moeten geven. Het gaat om een kwetsbare groep, die er veel baat bij heeft als zij zaken zelf online kunnen regelen." Daarbij benadrukt hij dat steeds meer informatie alleen online te vinden is.

Wat gaat er mis? Volgens de VNG kan het zijn dat gemeenten wachten met het doorvoeren van de richtlijnen tot zij toe zijn aan een nieuwe website, wat zo eens in de vier, vijf jaar is. Beenen benadrukt echter dat er ook bij nieuwe sites vaak veel mis is. Volgens hem zijn veel gemeenten vooral onwetend.

Het is volgens Beenen dan ook zorgwekkend dat het ministerie van binnenlandse zaken niet langer extra ondersteuning biedt aan gemeenten die hun sites nog toegankelijk moeten maken. Het ministerie doet dat omdat 80 procent van de gemeenten aangeeft geen hulp nodig te hebben. Beenen: "Volgens mij bewijst dit onderzoek dat zij het niet alleen afkunnen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden