Weblog Roemer (SP) / De ergernis rond rijbewijzen

Als Kamerlid krijg je erg veel mail en post. Soms krijg je over een bepaald onderwerp bakken met post. Dan weet je dat er iets aan de hand is. Zo ben ik al maanden bezig met het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Emile Roemer en Tweede-Kamerlid SP

Terug naar de politieke site

We hebben in de Kamer debatten gehad over de extreem lange wachttijden bij examens, de slechte klachtenafhandeling en de enorme bureaucratie. Een bloemlezing :

Ik moet vanwege mijn diabetes / suikerziekte iedere 5 jaar een medische keuring ondergaan alvorens hij zijn rijbewijs mag verlengen. Het CBR stuurt vervolgens 2 maanden voordat het rijbewijs verloopt een brief dat het verlengt moet worden en dat e.e.a. door de medische keuring die ik moet ondergaan wel eens 3 maanden kan gaan duren? Maar dan ben je er nog niet, het kost je ook nog handenvol geld. Eerst moet je een eigen verklaringsformulier bij de gemeente ophalen ( € 20,- ) die je via de huisarts kunt laten opstellen, wat vraagjes en een oogtest, kosten € 38,20. Deze verklaring moet worden opgestuurd, en hierop krijg je bericht dat je nog eens naar een oogarts moet voor een ogentest ( 48,- ). Buiten dat het rijbewijs in dit geval iedere 5 jaar meer dan € 110,- kost, is de tijd dat dit duurt allemaal veel te lang en een versnelling aanvragen van de procedure kost nog eens € 65,- extra !

Ik weet dat het bijna vakantie tijd is, maar ik heb begin mei een rijexamen aangevraagd, en schrik niet, eind augustus kan ik terecht. Dat slaat toch nergens op !

Als gehandicapte sporter en voormalig deelnemer van de Paralympics, heb ik met mijn prothese wel een autorijbewijs en vrachtwagenrijbewijs, maar het CBR verleende mij geen vaarbewijs ondanks dat ik mijn vaarexamen had gehaald. Volgens de “regeltjes” kan iemand met een volledige beenprothese – zoals in mijn geval - geen vaarbewijs krijgen, waar slaat dit op?

Ik heb mijn theorie ongeveer 6 weken voor m’n vertrek geslaagd. Maar volgens de regels mag ik vervolgens niet meer afrijden in Nederland omdat mijn woonplaats niet meer in Holland is. De theorie ken ik dus, mijn rijvaardigheid is bijna goed genoeg, maar het word hier in Zweden veel en veel moeilijker om af te rijden puur door de taal. Waarom mag ik niet hier gewoon afrijden?

Na een hersenbloedig moest ik mijn rijbewijs inleveren. Ondertussen verklaren alle dokters me weer helemaal genezen, zonder dat een behandeling nodig was. Het CBR wil me echter pas na een behandeling mijn rijbewijs teruggeven, terwijl geen enkele arts een zinloze behandeling wil doen.

Ruim een jaar geleden zag mijn moeder een rood licht over het hoofd. De politie gaf haar hiervoor geen boete, maar gaf het wel aan het CBR door. In plaats van een ogentest moest mijn moeder opnieuw bewijzen rijvaardig te zijn. Dit kost haar veel geld en levert veel stress op. In april heeft ze examen gedaan, en nog steeds weet ze niet of ze haar rijbewijs mag houden.

Alle briefschrijvers vragen zich uiteraard af of hier niet iets aan te doen valt. En om de vraag kort te beantwoorden. Ja natuurlijk is er zeker wat aan te doen. Vlak voor het reces hebben we daarom nog een stevig debat gehad met de minister over de perikelen bij het CBR. De minister garandeerde dat er forse verbeteringen gaan komen. We wachten het af. Mocht het eind september niet beter gaan, halen we de minister gewoon weer terug naar de kamer. Het CBR moet net als andere overheidsdiensten mensen namelijk van dienst zijn, niet tegenwerken!

Volgende week houdt Tofik Dibi van GroenLinks een weblog bij, hij doet dit vanuit Marokko waar hij op werkbezoek is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden