Weblog Roemer (SP) / Bus 77 is terug!

Het reces leent zich bij uitstek om meer tijd te besteden aan onderzoek, het schrijven van artikelen en werkbezoeken. Zo was ik gisteren te gast bij de SP Rotterdam, in Rotterdam Charlois om precies te zijn.

Terug naar de politieke site

In Charlois werd de heropening van buslijn 77 gevierd. Op zichzelf al bijzonder, zeker gezien de ruim duizend bushaltes die de afgelopen jaren door bezuinigingen in het land verdwenen zijn. Maar in Charlois was meer aan de hand. Bus 77 ging drie jaar geleden een andere route rijden, waarbij de wijken Carnisse, Pendrecht en Zuidwijk voortaan werden overgeslagen. Het idee was dat bewoners van deze wijken gebruik zouden kunnen maken van de nieuwe Carnisselande tramlijn. Daar dachten de bewoners echter heel anders over.

Uit een enquête van de SP onder honderden bewoners in Charlois begin dit jaar bleek dat er een groot gebrek aan goede en directe verbindingen tussen de wijken en de voorzieningen was. Om belangrijke instellingen als ziekenhuizen te bereiken, moesten mensen verscheidene keren overstappen. De reistijden per bus binnen Charlois namen bovendien fors toe door het omleiden van bus 77. Reden genoeg voor de SP en de bewoners om de handen ineen te slaan en flink actie te voeren voor herstel van de buslijn door de wijken. Zo overhandigde de SP een jaar geleden honderden handtekeningen aan de wethouder en trok de partij in januari met tientallen bewoners in een bus naar het stadhuis van Rotterdam om het herstel van de buslijn te eisen. De acties misten hun effect niet: uiteindelijk kon er toch een ringlijn door Charlois terugkeren, wat maandag dus uitbundig werd gevierd.

Of ja, de bus heet nu niet meer bus 77, maar bus 63/64. Het zal de bewoners een zorg zijn, die waren dolblij vandaag en ik mocht namens de SP de mensen feliciteren met hun overwinning. Het lijkt een overwinning tegen de bierkaai, want er is de afgelopen jaren ontzettend veel bezuinigd op het openbaar vervoer. Hier in Rotterdam, maar ook op zoveel andere plekken in het land, kun je zien dat dat ook sociale gevolgen heeft. Mensen komen daar heel terecht tegen in opstand. Laat de bewoners van Charlois een inspiratie zijn voor iedereen in dit land die baalt dat zijn bus is verdwenen. Laat iedereen in actie komen, want als één ding mij in Rotterdam wel duidelijk is geworden, is dat actie voeren helpt!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden