weblog Knops (CDA) / Muisstil bij Defensie

Ik neem vandaag het stokje over van Arend Jan Boekestijn. De komende week verhaal ik over mijn werk op het Binnenhof. Het wordt een bijzondere week. Want traditiegetrouw is de laatste week voor het reces een drukke week, waarin tal van debatten nog afgewikkeld moeten worden en waarin de Kamer voor ze vertrekt schoon schip maakt.

Deze week spreken we onder andere nog over de embryoselectie, de finale afhandeling van de voorjaarsnota, het rapport van de Commissie Bakker en de modernisering van de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten).

De week begon voor mij eigenlijk zaterdag al met Veteranendag. Sinds 2005 wordt elk jaar stilgestaan bij alle mensen die namens het Koninkrijk overal ter wereld gediend hebben in de Nederlandse Krijgsmacht. Afgelopen jaren heb ik de Veteranendag in Den Haag bijgewoond; ditmaal was ik in Roermond. Als rechtgeaarde Limburger wilde ik hier een keer naar toe.

Het was een bijzonder mooie plechtigheid, waaraan zelfs de Motorclub The Veterans deelnam. Deze club bestaat, de naam zegt het al, volledig uit veteranen. Ik voldoe zelf ook aan de criteria van het ‘veteraan-zijn’, omdat ik van november 2004 tot februari 2005 heb gediend in Irak. Maar het voelt het niet zo. En zo voelen veel jonge veteranen het. Vaak twintigers en dertigers die na een aantal jaren gediend te hebben bij Defensie met vaak meerdere uitzendingen achter de rug hun heil zoeken in een civiele betrekking. Ze zijn druk bezig met hun gezin en werk en voelen nog niet de behoefte om zich te binden in veteranenorganisaties en terug te kijken op hun uitzending. Hier ligt een aardige uitdaging voor Defensie. Want hoe hou je deze mensen -van wie sommigen soms vele jaren na dato nog klachten kunnen ontwikkelen als gevolg van hun uitzending- in het vizier? Overigens ben ik van mening dat er veel te weinig aandacht is voor het feit dat veel veteranen juist verrijkende ervaringen opdoen tijdens hun uitzending.

Vanmorgen sprak de Vaste Kamercommissie Defensie zoals elk jaar rond Veteranendag met staatssecretaris De Vries (defensie) over de Veteranennota. De meeste politieke partijen waren vertegenwoordigd. Zelf heb ik onder andere aandacht gevraagd voor de jonge veteranen en voor het wegnemen van de onrust over het gevechtsinsigne dat zou worden toegekend aan militairen die bij gevechtsacties betrokken zijn geweest. Sinds de aankondiging in april is het muisstil bij Defensie. Was er sprake van een proefballon? Of van een niet uitgewerkt plan? Hoe dan ook: de staatssecretaris heeft toegezegd de Kamer na het zomerreces te berichten over welke (oud)-militairen in aanmerking komen voor een dergelijk insigne.

’s Middags bespraken we met de bewindslieden het jaarverslag Defensie. Helaas scoort Defensie het slechtst van alle departementen als het gaat om bedrijfsvoering. De Algemene Rekenkamer is zelfs een bezwaaronderzoek gestart, dat mogelijk volgend jaar mei leidt tot een bezwaar en daarmee onthouding van goedkeuring aan de begroting. Alle fracties waren eensgezind in hun kritiek. Maar ik vind als CDA’er wel dat we Defensie op basis van dit plan tot volgend jaar de kans moeten geven om orde op zaken te stellen. De Nederlandse burger heeft recht op een goede besteding van belastinggeld en de Kamer moet hierop toezien.

Na het debat heb ik nog met een aantal journalisten gesproken en de rest van de avond mijn post en e-mail doorgenomen. Daarna mijn appartementje opgezocht. Als ‘Kamerlid-van-ver’ verblijf ik, net als veel collega’s doordeweeks in Den Haag. Dit biedt mij de ruimte om ‘s avonds ongehinderd door te werken en hoef ik niet oneindig lang met het openbaar vervoer op en neer te reizen. Ik probeer in het weekend tijd vrij te maken voor mijn gezin, maar dat lukte afgelopen weekend nauwelijks. Dat houden ze dus nog even tegoed. Tot morgen!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden