Webcam geeft ouders kijkje in de klas

Van onze verslaggeefster

Ouders van twee basisscholen in Den Haag konden gisteren via een webcam de les van hun kinderen volgen. Maar niet alle leraren zijn blij met glurende ouders.

De webcamactie is een initiatief van de website ouders.kennisnet.nl. „Ouders vinden het steeds belangrijker om te weten wat er op school gebeurt”, zegt Lilian Boonstra van Kennisnet. „Ze vinden dat hun kind het allerbeste verdient en willen alles weten over de school.” Om ouders daarbij te helpen ontwikkelde Kennisnet een website met informatie voor ouders. „De webcam was een eenmalige actie. Het ligt altijd een beetje gevoelig met de privacy. Maar veel ouders vinden het een leuk idee om zo mee te kijken. We gaan daarom nadenken hoe scholen de webcam kunnen gebruiken.”

Vader Oedairadsingh is enthousiast over de webcam. „Ik wil graag weten wat mijn kind allemaal doet op school. Van mij mag die webcam de hele dag aanstaan.” De 7-jarige Abdellah vindt de webcam ook een goed idee. „Dan kunnen mijn vader en moeder zien dat ik al moeilijke keer-sommen kan maken.”

Op basisschool Het Startpunt in Den Haag zijn niet alle leraren even enthousiast. Van juf Jolanda Mohlmann mag de webcam de hele dag aan. „Ik vind het positief dat ouders zo hun kind kunnen volgen. Als docent moet je alleen wel stevig in je schoenen staan. Je kunt op alles wat je doet kritiek krijgen van ouders.”

Maar schooldirecteur Karin Striekwold is terughoudend. „Veel docenten vinden het niet prettig dat iemand over hun schouder meekijkt. Ook voor ouders met een lastig kind is een webcam niet leuk, dan kan iedereen zien wat hun kind allemaal uitspookt.” Striekwold wil de webcam liever alleen aanzetten bij speciale gelegenheden als musicals en weekafsluitingen. „Dan komen vaak alleen de moeders naar school. Met een webcam kunnen vaders ook op hun werk meekijken.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden