We zullen rekenschap afleggen aan onze lezers

Hoofdredacteur Cees van der Laan. Beeld Maartje Geels
Hoofdredacteur Cees van der Laan.Beeld Maartje Geels

Het vertrek van een van onze redacteuren, wiens bronnen niet te traceren of zelfs verzonnen waren, is op de redactie hard aangekomen. Ook van buiten bereikten ons veel reacties, rechtstreeks of via de sociale media. Veelvuldig rees daarbij de vraag waarom we wel bekendmaakten dat we afscheid hebben genomen van deze redacteur, maar niet meldden om wie het ging, en om welke artikelen.

Die vraag ligt voor de hand omdat journalisten van andere media transparantie verlangen, en je daar zelf natuurlijk ook geneigd toe bent. Onze lijn was en blijft terughoudendheid met het noemen van zijn naam. Deze redacteur heeft ons vertrouwen ernstig geschaad, op een redactie die functioneert bij de gratie van vertrouwen. Maar het is daarnaast een collega met wie velen van ons nauw hebben samengewerkt, soms jarenlang. We hebben afscheid van elkaar moeten nemen, maar we gunnen hem de ruimte om dit persoonlijke drama - want dat is het ook - te verwerken.

Geen lichtvaardige conclusie
De informatie die we sinds vorige week vrijdag onderzochten, en de gesprekken die we met de betreffende redacteur voerden, maakten voor ons overtuigend duidelijk dat we niet anders konden dan maatregelen nemen. Die conclusie hebben we niet lichtvaardig getrokken. Vragen over de omvang en details van deze zaak leven bij ons ook. Deze vragen zullen we voorleggen aan een onafhankelijke, externe onderzoekscommissie, bestaande uit hoogleraar journalistiek Jeroen Smit en oud-rechter bij het Europese Hof, Egbert Myjer, tevens vicevoorzitter van de Raad voor de Journalistiek. Een tweede onderzoeksvraag aan hen is wat wij als redactie kunnen doen om herhaling te voorkomen, en hoe we onze interne controlemechanismen kunnen verbeteren. We kijken uiteraard ook zelf welke lessen we kunnen trekken uit deze zaak.

De bevindingen en conclusies van de commissie zullen we openbaar maken, opnieuw voor zover dat de persoonlijke levenssfeer van de redacteur niet onnodig schaadt. Dat gaat weken duren. Maar we weten dat onze lezers, evenals wijzelf, hechten aan zorgvuldigheid.

Daarom vragen we u om geduld. We zijn het aan u en aan onze stand als kwaliteitskrant verplicht om rekenschap af te leggen. Dat gaan we doen zodra we dat kunnen, op basis van de bevindingen, conclusies en aanbevelingen van de commissie: transparant en volledig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden