'We zullen een nieuw blad schrijven met onze tranen'

Columnist Patrick Pelloux: "Zoals Cabu had gezegd, zeg ik: we moeten een nog beter blad maken. Dus dat gaan we doen."Beeld afp

Charlie Hebdo verschijnt volgende week gewoon, ook al is een deel van de redactie vermoord of gewond. Columnist Patrick Pelloux heeft dat vandaag verzekerd aan de krant Le Parisien. "We gaan door, we hebben besloten volgende week uit te komen. Iedereen staat erachter'', zei Pelloux.

Het satirische tijdschrift heeft volgende week een oplage van een miljoen stuks. Normaliter verschijnt Charlie Hebdo in een oplage van 70.000 exemplaren.

Grap
Pelloux, in het dagelijks leven arts, was tijdens de aanslag niet op de redactie vanwege een congres van noodhulpverleners. Op de Franse televisie vertelde hij snikkend hoe hij werd gebeld door de grafisch ontwerper van het tijdschrift.

"Hij zei: kom snel, we hebben je nodig. Ze hebben geschoten. Ik dacht eerst dat het een grap was, dat ze eerder klaar waren en wat wilden gaan drinken. Toen ben ik snel naar ze toe gegaan met een aantal hulpverleners, we waren vlakbij."

Schrijven met tranen
"Wat ik daar zag, zal ik u niet beschrijven. Ik zeg alleen wat Charb gezegd zou hebben: we houden er niet mee op. En zoals Cabu had gezegd, zeg ik: we moeten een nog beter blad maken. Dus dat gaan we doen. Ik weet nog niet hoe, maar we zullen het schrijven met onze tranen."

Geen racisten
Pelloux benadrukte in het interview dat zijn collega's geen racisten waren. "Voordat ze werden neergeschoten, ging de discussie in de vergadering juist over hoe Frankrijk het racisme kan bestrijden. We moeten ons niet overgeven aan mensen die willen dat we elkaar gaan haten."

Steun
Radio France, France Televisions en de krant Le Monde hebben beloofd het blad persoonlijke en materiële steun te bieden. Hoe dat er in de praktijk precies uit ziet, werd er niet bij vermeld. De Franse krant Libération biedt de redactie van Charlie Hebdo voorlopig onderdak. "Voor Libération was de uitnodiging vanzelfsprekend. Wij hebben ze al eerder opgevangen na de aanslag van 2011. We zullen ze in alles voorzien wat ze nodig hebben om hun krant te maken", staat op de website van Libération. Volgens Pierre Fraidenraich, de topman van de Franse krant, zal de politie alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden