'We zoeken de rebellen, maar niet om te praten'

Van onze verslaggever

In vergelijking met het zuiden en oosten van Afghanistan was het noorden tot nu toe relatief rustig, maar de afgelopen maanden is dat veranderd. Het aantal aanslagen en acties van taliban en andere gewapende groepen neemt snel toe, vooral in de provincie Kunduz. De noordelijke regio van de multinationale Navo-stabilisatiemacht Isaf staat hier onder commando van Duitsland, dat er zelf zo’n 3700 militairen heeft gestationeerd.

Duitse militairen worden steeds vaker aangevallen. Vorige week liep een Duitse patrouille in een hinderlaag, waarbij drie militairen het leven lieten. In april werd een Duitse militair gedood, eveneens in een hinderlaag. Op 15 juni ontstond er een vuurgevecht waarbij voor het eerst een jachtvliegtuig is ingezet dat de rebellen met raketten en boordkanonnen heeft bestookt. De opstandelingen opereren vooral vanuit twee districten in de buitenwijken van Kunduz-stad. Daar wordt nu meer gepatrouilleerd en is de politie versterkt.

Over hun doelen kan legerwoordvoerder majoor Markus Beck van het Duitse Provinciale Wederopbouwteam (PRT) in Kunduz alleen maar speculeren. „We denken dat de huidige geweldsgolf te maken heeft met de komende Afghaanse presidentsverkiezingen in augustus. Ze willen hun spierballen laten zien. Maar ook in Duitsland zijn verkiezingen, en aangezien ze goed zijn in propaganda weten ze dat dode Duitse militairen de steun voor de missie ondergraaft.” Van een dialoog met de rebellen wil majoor Beck volstrekt niets weten. „Dat is geen optie voor ons, want we praten niet met terroristen. We zoeken ze wel, maar niet om te praten.”

Ook hulporganisaties en lokale autoriteiten zijn doelwit. Eerder in juni raakten zeker drie Afghaanse hulpverleners die werkten voor de Amerikaanse hulporganisatie Mercy Corps gewond toen hun auto uiteengereten werd door een bermbom. Eind vorige maand werd een aanslag met een bermbom gepleegd op de gouverneur van Kunduz, Mohammad Omar. Hij raakte licht gewond.

Rond Mazar-i-Sharif in het noordwesten en in de afgelegen oostelijke provincie Badakhshan, blijft het vooralsnog vrij rustig. De PRT probeert de bevolking voor zich te winnen door hulp te bieden aan dorpjes of lokale klinieken. Omdat de middelen en expertise beperkt zijn, sluist het Duitse team regelmatig projecten door naar hulporganisaties en de lokale overheid. Onlangs voltooide het PRT in Faizabad wel een groot eigen project: een nieuwe brug over de Kockcha-rivier. Die levert beide kanten voordeel op. Duitse patrouilles kunnen makkelijker manoeuvreren in het inzetgebied, de lokale bevolking hoeft niet meer kilometers om te rijden om de rivier over te steken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden